Na Oravský hrad medzi sviatkami zavíta živý betlehem

Obrázok k článku

Výlet na Oravu si medzi sviatkami môžu návštevníci spestriť prehliadkou Oravského hradu, kde od 28. do 30. decembra môžu vidieť živý betlehem so živou hudbou a anjelským zborom.

 

“Pre návštevníkov sme pripravili ten najkrajší vianočný príbeh – o narodení Ježiška, ktorý vyvrcholí pri živom betleheme, kde prinesú svoje dary Traja králi,“ pozýva riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková. Druhá časť programu sa podľa jej slov odohráva vnútri hradu v najkrajšej Rytierskej sále, kde odznejú vianočné koledy a vinše v podaní známych oravských súborov. Už prvý deň po sviatkoch počas nedele 27. decembra vystúpi v priestoroch hradu so svojím vianočným pásmom súbor Plátenník zo Zubrohlavy.

 

Oravský hrad patrí medzi najnavštevovanejšie hrady na Slovensku. Ročne jeho brány prekročí takmer 200 tisíc návštevníkov. Hrad je otvorený denne od 10:00 do 15:00.

 

Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z 13. storočia. Z tohto obdobia pochádza aj jeho najvyššia časť – Horný hrad. Stredný hrad budovali v 15. a 16. storočí a sa skladá z Obytnej veže, Korvínovho paláca a paláca Jána z Dubovca. Najmladšou časťou hradu je Dolný hrad, ktorý pozostáva z dvoch bášt, Kaplnky sv. Michala, Turzovho paláca a traktu medzi Treťou bránou a Archívnou vežou.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Oravský hrad v piatok navštívi Drakula

26. augusta 2004 (SITA) – Atraktívny zážitok ponúkne v piatok predposledná zo série Nočných prehliadok Oravského hradu. Ponesie sa v tajomnej atmosfére grófa Drakulu. Návštevníci vstúpia do miestností, v ktorých už vyčíňal, aj do tých, kam sa zatiaľ nedostal. Nočnú náladu plnú napätia, ale tiež zábavy spestria aj tri šermiarske skupiny – Arven a Ancile z Nitry a Rád sv. Galhada z Bratislavy, ktorých vystúpenia sa ponesú v Drakulovskom duchu. Súčasťou prehliadky je premietanie filmu Upír Nosferatu nemeckého expresionistického režiséra Friedricha Wilhelma Murnaua, ktorý bol na Oravskom hrade natočený v roku 1922.