Na opravu radnice v Novej Bani treba asi 10 miliónov korún

NOVÁ BAŇA – Približne 10 miliónov korún potrebných na opravu mestskej radnicechcú predstavitelia Novej Bane získať verejnou zbierkou. Mesto totiž nedisponujefinančnými prostriedkami, ktoré by mohlo vyčleniť na záchranu budovy z druhejpolovice 14. storočia.

Radnica podľa primátora Petra Mošku už značne schátrala, pričom poškodená jenielen šindľová krytina, ale aj fasáda a vnútorné fresky. „Ak chceme tútohistorickú pamiatku zachrániť, nemáme iné východisko ako verejnú zbierku,“ skonštatoval.

Pri získavaní peňazí sa mesto spolieha najmä na novobanských rodákov v zahraničí.„Veľa občanov, ktorí majú korene v našom meste, žije v Spojených štátochamerických, Austrálii a krajinách západnej Európy. Veríme, že im osud tejto krásnejpamiatky nebude ľahostajný a že prispejú,“ dodal P. Moško. Zároveň vyjadrilobavy, že ak budovu radnice, v ktorej v súčasnosti sídli mestský úrad a Pohronskévlastivedné múzeum, nezachránia čo najskôr, situácia sa zhorší natoľko, že touž nebude možné.

Novobanskú radnicu postavili okolo roku 1353 ako štvorpodlažnú gotickú stavbu. Ojej pôvodnom účele existuje množstvo dohadov i povestí, tradovaných ústnympodaním. Najpravdepodobnejšia je teória, že budovu postavili ako kráľovský dom vzmysle nariadenia Karola Róberta z roku 1335. Podľa neho mali vo všetkých banskýchmestách postaviť kráľovské domy, do ktorých ťažbári odovzdávali drahé kovy.Budova, evidovaná v zozname kultúrnych pamiatok, prežila niekoľko rekonštrukcií. Jejposlednú komplexnú pamiatkovú obnovu robil v rokoch 1967 až 1972 Slovenský ústavpamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody. (tasr)

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

MK SR: Cirkvi majú šancu získať viac peňazí na obnovu pamiatok

Pomoc štátu pri obnove kultúrnych pamiatok vo vlastníctve cirkví je nevyhnutná, tvrdí biskup Tondra: BRATISLAVA 25. marca 2004 (SITA) – Cirkvi majú šancu získať viac peňazí na obnovu pamiatok. Prispel k tomu najmä nový grantový systém ministerstva kultúry (MK SR) Obnovme si svoj dom. Na dnešnej tlačovej besede po stretnutí s predstaviteľmi cirkví a náboženských spoločností to uviedol minister kultúry Rudolf Chmel, podľa ktorého treba ešte vyriešiť, ako do tohto programu zaradiť obnovu cirkevných pamiatok.

Bratislavskú Starú radnicu začnú rekonštruovať v septembri

Starú radnicu v Bratislave by mali začať rekonštruovať po 15. septembri 2008. Pôvodne sa mala radnica uzavrieť už pred letom, vedenie mesta sa však rozhodlo, že nádvorie radnice bude otvorené a prístupné verejnosti ešte počas tohtoročného Kultúrneho leta 2008. Expozícia Múzea mesta Bratislavy nachádzajúca sa v objekte Starej radnice, tak bude pre záujemcov otvorená celé leto.