Na obnovu sadu v Schaubmarovom mlyne môže prispieť každý

Obrázok k článku od zora.

Obnoviť ovocný sad v Schaubmarovom mlyne v Pezinku, v jedinej galérii insitného umenia na Slovensku, môže pomôcť každý. Historický mlyn a jeho areál patrí pod Slovenskú národnú galériu (SNG), ktorá od minulého roka začala jeho prerod na moderné zážitkové miesto. Tento rok je hlavným cieľom galérie práve znovuzrodenie ovocného sadu. Prispieť na tento cieľ môže každý, kto od 12. marca do 9. apríla prispeje do zbierky „Posaď sa(d) u nás!“. Prispievatelia môžu projekt podporiť cez verejnú crowdfundingovú platformu startlab: https://www.startlab.sk/projekty/385-posad-sad-u-nas-/. Agentúru SITA o tom informovala manažérka pre publicitu SNG Ladislava Gnacková.

 

Z príspevkov SNG nakúpi a zasadí všetky stromy a kríky a upraví sad pre verejnosť. Celková cena plánovanej obnovy sadu je vyše 13-tisíc eur, ale ako upozorňuje galéria, čím viac sa vyzbiera, tým viac sa môže spraviť pre rozvoj sadu. Prispievateľom sľubuje, že na nich čakajú krásne odmeny. Výška podpory je variabilná, na výber je suma už od 6 eur až po niekoľko desiatok a stoviek eur. V závislosti od výšky príspevku sú pre prispievateľov pripravené odmeny: tašky, ruksaky, dobroty z regiónu alebo od našich partnerov, reprodukcie či autorská tlač a veľa ďalšieho. Dokonca je možné kúpiť si a pomenovať svoj vlastný strom.

 

V rámci obnovy ovocného sadu vysadia 33 nových stromov a viac ako stovku ovocných a okrasných kríkov. Ako ďalej v tlačovej správe objasnila národná galéria, „pri ich výbere sme sa riadili predstavou prirodzenej záhrady – ovocného sadu, ktorý pripomína detstvo u starých rodičov na dedine. Preto v sade nájdete napríklad duly, hrušky, višne či čerešne, moruše, ríbezle, maliny aj černice. Stromy, kríky alebo trvalky sme zároveň vyberali tak, aby sme ich mohli zužitkovať pri rôznych vzdelávacích, remeselných a výtvarných aktivitách alebo na výrobu vlastných produktov“. V sade neskôr pribudnú aj úle, vinič, vtáčie búdky či hmyzí domček, ale aj skleník, zeleninové a bylinkové záhony. „Chodníky, lavičky, siete či ohnisko na opekanie sú samozrejmosťou,“ avizuje ďalej SNG.

 

Schaubmarov mlyn patrí k technickým a kultúrnym pamiatkam. Pôvodne je to jeden z najväčších potočných mlynov v Európe pochádzajúci z obdobia baroka (1767) s funkčným strojovým zariadením mlyna valcového typu z roku 1913. SNG objekt zakúpila v roku 1973 od rodiny Schaubmarovcov. Zriadila tu svoje špecializované pracovisko – Galériu insitného umenia, jedinú svojho druhu na Slovensku. Okrem expozície o mlynárstve tu návštevníci nájdu aj galériu výtvarného umenia. Nachádza sa tu expozícia maliarskych i sochárskych diel slovenských a zahraničných insitných umelcov. Areál tejto kultúrnej a technickej pamiatky sa podarilo zachovať ako pôvodnú vidiecku usadlosť, obklopenú dvorom a starým ovocným sadom.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články