Na obnovu kultúrneho dedičstva ide historicky najviac peňazí

Obrázok k článku

Na obnovu a záchranu kultúrneho dedičstva pôjde v najbližších štyroch rokoch historicky najväčší objem financií. Ide o sumu “vyššiu ako 144 miliónov eur na roky 2011 až 2014, pričom táto suma je naozaj len minimálna. Tých finančných prostriedkov, sme o tom hlboko presvedčení, bude o čosi viac,” na tlačovej besede 4. apríla 2011 to povedal minister kultúry Daniel Krajcer (SaS). “Počítame s dvoma oblasťami, v rámci ktorých táto aktivita nebola veľmi významná – v prvom rade sú to sakrálne pamiatky a v druhom rade je to takzvaná torzálna hradná architektúra, hradné ruiny, zrúcaniny našich pamiatok, stredovekých hradov,” konkretizoval minister hlavné oblasti, do ktorých by sa malo investovať. Ministerstvo pripravuje samostatný projekt v spolupráci so združením Zachráňme hrady venovaný práve obnove hradných objektov. S Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny chce doň zapojiť aj nezamestnaných. O pilotných projektoch, ktoré by mali byť na Šarišskom hrade a pravdepodobne aj na hrade Uhrovec, bude informovať v najbližších týždňoch.

Značný priestor vidí MK SR v oblasti súkromných zdrojov. Z akých spoločností by do obnovy pamiatok mali prísť, však Krajcer oznámi, až keď budú jasné presné dohody. Ako však dodal “minimálne s jednou veľkou medzinárodnou korporáciou som už na túto tému hovoril”. “To, že tá suma bude minimálne 144 miliónov eur, vychádza z toho, že toto všetko sa týka len nehnuteľností”. Na hnuteľné kultúrne dedičstvo pôjdu napríklad veľké finančné prostriedky z operačného programu informatizácia spoločnosti. Minister prisľúbil, že o záchrane tohto projektu pre slovenskú kultúru budú informovať v krátkom čase. Doplnil, že pôjde o milióny eur na reštaurovanie a obnovu hnuteľného kultúrneho dedičstva. Ďalším zdrojom sú iné programy, ako napríklad projekty na rozvoj cestovného ruchu či cezhraničnej spolupráce, ktoré sa tiež priamo môžu dotýkať pamiatok, doplnil generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva MK SR Branislav Rezník.

Obnova kultúrnych pamiatok je jednou z priorít rezortu kultúry pod vedením Krajcera a minister to avizoval už vlani v lete, krátko po nástupe do funkcie. Spomínaná minimálna suma 144 miliónov eur má do pamiatok ísť z dvoch hlavných zdrojov – zo štátneho rozpočtu a najmä zo štrukturálnych fondov. Štát dá cez dotačný program ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom v rokoch 2011 až 2014 minimálne 20 miliónov eur.

Najväčšia časť zo sumy 144 mil. eur je z regionálneho operačného programu. Z jeho prioritných osí 3 a 7 pôjde na tento účel takmer 100 miliónov eur. V prioritnej osi 3 – opatrenia 3.1 Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov je k dispozícii 74,5 mil. eur a v rámci prioritnej osi 7 – Európske hlavné mesto kultúry 2013 je z celkových 70 mil. eur vrátane 15-percentnej spoluúčasti štátu vyše 25 miliónov eur určených na obnovu kultúrneho dedičstva. V rámci projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 sa má okrem iného zrekonštruovať napríklad Dóm svätej Alžbety či secesná budova Malej scény Štátneho divadla Košice.

Po dohode s ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľom (KDH) bude v rámci Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) 10 až 15 miliónov eur vyčlenených na samostatnú výzvu pre podnikateľov v cestovnom ruchu. Daniel Krajcer je presvedčený, “že práve v oblasti kultúrneho dedičstva má Slovensko najväčší potenciál v rámci cestovného ruchu”. Peniaze zo SACR majú ísť najmä na projekty spojené s obnovou a ďalším využitím národných kultúrnych pamiatok. Podiel poskytnutých peňazí a súkromných zdrojov bude 50 : 50.

Napokon z Nórskeho finančného mechanizmu pôjde v rokoch 2012 – 2014 takmer 11,5 mil. eur, vrátane 15-percentnej štátnej spoluúčasti. Časť z toho pôjde na obnovu hradných ruín. Ministerstvo kultúry sa tiež v spolupráci s úradom vlády bude snažiť, aby väčšina tzv. nórskych grantov išla na sakrálne pamiatky. Cirkev totiž nemôže získať na obnovu pamiatok peniaze zo štrukturálnych zdrojov. Keďže MK SR vie, o tom, že cirkev nemôže na obnovu svojich pamiatok dostať podporu z európskych zdrojov, na tento účel tiež vyčlenilo približne polovicu prostriedkov z dotačného programu Obnovme si svoj dom.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ministerstvo kultúry rozdelí na obnovu pamiatok 250 miliónov

Až 84,4 % kultúrnych pamiatok na Slovensku vlastnia obce, cirkvi či fyzické osoby, zvyšok spravuje štát: BRATISLAVA 19. apríla (SITA) – Ministerstvo kultúry (MK) SR predpokladá, že tento rok požiadajú vlastníci nehnuteľných kultúrnych pamiatok, ktoré nespravuje štát, o približne 1,2 miliardy korún. Ako na dnešnej tlačovej besede povedal generálny riaditeľ Sekcie kultúrneho dedičstva MK SR Martin Kováč, ministerstvo dostalo v dvoch grantových kolách spolu 780 žiadostí, v ktorých spolu žiadajú približne 970 miliónov korún.

Odpovede

  1. Tlačová správa ministerstva

     

    Financovanie záchrany a obnovy kultúrneho dedičstva

    Obnova a záchrana kultúrneho dedičstva patrí k prioritám ministerstva kultúry SR v tomto volebnom období. Pre roky 2011-2014 sa podarilo  alokovať historicky najvyšší objem investičných zdrojov, ktoré môžu byť použité na záchranu a obnovu nehnuteľného kultúrneho dedičstva a to spolu v sume viac ako 144 miliónov eur.

    Finančné prostriedky majú dva zdroje. Je to predovšetkým štátny rozpočet a štrukturálne fondy. Sami sme odhodlaní dať v rámci dotačného systému ministerstva kultúry v programe Obnovme si svoj dom minimálne 20 miliónov eur. Bude to však závisieť od možností štátneho rozpočtu v nasledujúcich rokoch.

    Regionálny operačný program a jeho rámci prioritné osi 3 a 7 pre tento účel spolu alokovali takmer 100 mil eur. Opatrenie 3.1 Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov  má k dispozícií 74,5 mil eur, ktoré sú určené na tento cieľ. V rámci prioritnej osi 7 ROP – Európske hlavné mesto kultúry 2013 je z  celkového objemu finančných zdrojov 70 miliónov eur vrátane 15% spoluúčasti štátu viac ako 25 miliónov eur nasmerovaných do obnovy  kultúrneho dedičstva.

    Dobrou správou pre obnovu kultúrneho dedičstva je aj jeho širšie zapojenie do cestovného ruchu. Po dohode s ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja a jeho zložky SACR (Slovenská agentúry pre cestovný ruch) bude 10-15 miliónov eur  vyčlenených na samostatnú výzvu určenú pre podnikateľov v oblasti cestovného ruchu. Predovšetkým na projekty, ktoré budú spojené s obnovou a ďalším využitím národných kultúrnych pamiatok.  Cieľom je efektívnejšie zapojiť aj súkromný sektor, pričom podiel poskytnutých finančných zdrojov a vlastných zdrojov súkromných osôb bude 50:50%.

    Takmer 11,5 miliónov eur bude pre roky 2012 – 2014 k dispozícii z Nórskeho finančného mechanizmu, vrátane 15% štátnej spoluúčasti. V spolupráci s úradom vlády SR sa ministerstvo kultúry snaží v rámci výzvy priorizovať vybrané oblasti kultúrneho dedičstva. Čo sa týka sakrálnych pamiatok možnosti podpory zo štrukturálnych fondov cirkev nemá takmer žiadne a štátne zdroje sú obmedzené.  Snahou MK v spolupráci s úradom vlády preto bude, aby finančné prostriedky boli smerované práve do oblasti sakrálnych pamiatok. Ďalšou prioritou v rámci Nórskeho finančného mechanizmu by mala byť aj torzálna hradnáarchitektúra.

    Zdroj: http://www.culture.gov.sk/aktuality/financovanie-zachrany-a-obnovy-kulturneho-dedicstva#7k8aa-bblRYOhX8uRY73Eg

  2. Hrady opravia nezamestnaní

    Minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) chce, aby ľudia bez práce opravovali schátrané hrady. Podobný projekt, ktorý počítal s nasadením dlhodobo nezamestnaných na boj proti povodniam, zlyháva. Starostovia upozorňujú, že nezamestnaným sa viac oplatí ostať doma a brať sociálne dávky.

     
  3. Vazeni…

    ja sa obavam.. ze tie udajne peniaze sa rozhajdakaju, a slabych 30% bude efektivne pouzitych. Neeejak ma pesimizmus chyta, aj po tom, ze som bol vcera 1x na mojom oblubebenom hrade zamakat.. a vidiat mnozstvo tej roboty, co by bolo treba spravit… Sila

     

    Kto suhlasi, nech mi da aspon 100 grosov :)

  4. No dnes na sme vybehol dalsi

    No dnes na sme vybehol dalsi clanok na tuto temu :

    http://www.sme.sk/c/5847094/kto-nepojde-na-hrad-bude-bez-davky.html

     

    a spomedzi tych komentarov, vyjadrujuci v priemere hlboku nekulturnost naroda a absentujuci zmysel pre historiu a potreby zachovania hodnot, tak jeden ma fakt rozosmial.. :-)

     

    Stupa morgos na hrad,
    stat mi davky nahrad!!!
    Zaplatte mi cestovne nahrady,
    budem ja vam chodit na hrady.

    Z hradu, budem hradit uhrady …

     

    TOTALNY :lol:

  5. alebo tento, este si to

    alebo tento, este si to priebezne citam.. :-D

    Další krok

    bude zrejme že invalid na kolieskovom kresle bude musiet povinne odrobit čast invalidného ako regulovčík a križovatke.
    Blohoželáme modrí súdruhovia.
    :-)

Comments are closed.