Na obnovu hradu Šášov získalo združenie ďalších 28-tisíc eur

Obrázok k článku

Práce na hrade Šášov v Šášovskom Podhradí budú pokračovať aj tento rok. Združenie, ktoré sa venuje záchrane zrúcaniny, získalo dotáciu 28-tisíc eur od ministerstva kultúry. V štvrtej etape obnovy plánuje uskutočniť viacero úprav. „V južnom trakte východného paláca opravujeme rozpadávajúcu sa klenbu, vo vedľajšej časti pribudnú trámy a drevená podlaha, čím získame prestrešené podlažie. Práce budú pokračovať aj v predbrání,“ vymenoval predseda Združenia na záchranu hradu Šášov Rastislav Uhrovič.

 

Do obnovy sa opäť zapoja aj dlhodobo nezamestnaní. „Tento rok by na hrade malo nájsť prácu 12 ľudí,“ potvrdil Uhrovič. Tí sa budú spočiatku venovať príprave materiálu a odstraňovaniu náletových drevín, neskôr priamo murárskym prácam.  

 

Nové informácie o hrade očakávajú aktivisti od architektonického a historického výskumu, zmienky o Šášove aj naďalej hľadajú v archívoch. 

 

Vlani v podhradí pribudli dva prístrešky, jeden s lavičkami a stolom na sedenie pre návštevníkov, druhý uzavretý, ktorý slúži ako zázemie pre združenie a brigádnikov. Dobrovoľníci sa totiž minulý rok opakovane stretli s krádežami náradia v hradnom areáli.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články