Na obnovu hradu Šášov upozorní víkendová akcia

Poukázať na potrebu záchrany zvyškov niekdajšieho gotického hradu Šášov blízko Žiaru nad Hronom je cieľom už 4. ročník podujatia Dobýjanie hradu Šášov, ktoré bude 1. a 2. augusta. Hrad, ktorý pred tristo rokmi vypálili a zničili, a už nikdy nebol obnovený, strážil cestu do Kremnice i ďalších banských miest.

Podujatie organizuje Združenie na záchranu hradu Šášov so svojimi partnermi. Jeho predseda Rastislav Uhrovič pre agentúru SITA uviedol, že problémom pri záchrane ruín hradu sú bariéry tvorené predovšetkým štátnymi inštitúciami a obmedzenou legislatívou. Preto i napriek ťažko získaným finančným prostriedkom a zabezpečeniu technických prvkov nie je možné pre byrokratické prekážky hrad konzervovať. Práve podujatie Dobýjanie hradu Šášov má na tento problém upozorniť a napomôcť k jeho urýchlenému riešeniu.

Akcia bude po prvý raz dvojdňová. V piatok 1. augusta podvečer sa v areáli Domova sociálnych služieb v Ladomerskej Vieske uskutoční kultúrny program, v ktorom vystúpia miestny spevácky zbor, folklórny súbor a divadlo z obce Prestavlky. Večer sa predstaví hudobná skupina Ploštín Punk. Nebude chýbať jarmok ľudových remesiel a tvorivé dielne.

Hlavný program bude v sobotu 2. augusta v Šášovskom Podhradí. Počas neho sprístupnia pamätnú izbu Združenia na záchranu hradu Šášov a odhalia pamätnú tabuľu Jozefovi Luňáčkovi. Bude pripomínať miestneho učiteľa, ktorý v obci Šášovské Podhradie pôsobil v rokoch 1894 až 1905. Do povedomia sa dostal predovšetkým prostredníctvom objavov v oblasti geológie. Bol spolupracovníkom Andreja Kmeťa a po ňom pomenovali niekoľko skamenelín. Organizátori pripravili vystúpenia šermiarov a sokoliarov, súťaže pre deti i dospelých. Miestne ochotnícke divadlo uvedie povesť o únose Šášovskej hradnej panej. Ďalší program vyplnia speváci z folklórneho súboru Hron a mužská spevácka skupina Sekera. Návštevníci si budú môcť vyraziť mincu s motívom 300. výročia zničenia hradu. Nebudú chýbať ukážky ľudových remesiel, tvorivé dielne a ďalšie zaujímavosti. Podujatie ukončí ohňová šou.

Hrad Šášov vybudovali pravdepodobne v 13. storočí na križovatke ciest smerujúcich na Bratislavu, Zvolen a Martin. Vďaka dobrej polohe mal veľký význam. V minulosti bol častým terčom útokov. Jeho múry sa týčia na vysokom brale nad riekou Hron. Zničený je od roku 1708.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Dobýjanie hradu Šášov

So zámerom získať podporu na záchranu zrúcaniny Šášovského hradu, stojacej neďaleko Žiaru nad Hronom, organizuje Združenie na záchranu hradu Šášov v piatok 1. a sobotu 2. augusta štvrtý ročník benefičného kultúrneho podujatia Dobýjanie hradu Šášov.