Na Nitrianskom hrade otvorili ojedinelú expozíciu

Na Nitrianskom hrade sprístupnili pre turistov ojedinelú archeologickú expozíciu, takzvanú kazematu. Je to objekt pod zemou, ktorého najvzácnejšia súčasť pochádza ešte z čias Veľkej Moravy. Dominantou vzácnej expozície na Nitrianskom hrade, ktorú sprístupnili len pred pár dňami, je zakonzervovaný hradný val z 9. storočia z čias Veľkomoravskej ríše.

Matej Ruttkay, archeológ: “Je tam k dispozícii rekonštrukcia, aby človek mal predstavu, ako asi v skutočnosti ten val vyzeral. Sú tam veľmi jasne vyznačené miesta, kadiaľ tí ľudia v minulosti chodili, kadiaľ možno práve aj ten Pribina, Svätopluk, Viching a ďalší sa prechádzali.”

Tzv. kazemata je podzemný priestor pod bastiónom hradu, čo je rožné opevnenie, z ktorého bojovníci bránili celú pevnosť. Archeológovia tam našli kostry ženy a muža z 9. storočia, aj dve staré delá, ktoré sa používali pri obrane hradu.

Matej Ruttkay, archeológ: “V čase Veľkej Moravy to bol vlastne vnútorný trakt najvyššie položenej časti hradiska veľkomoravského. To znamená, naozaj to miesto, v ktorého blízkosti sa pohybovali tí najvyššie postavení ľudia, v ktorého blízkosti určite bol postavený kostol, ale aj palác.”
Donedávna bol Nitriansky hrad pre turistov takmer neprístupný, lebo je sídlom biskupského úradu. Archeológovia spolu s nitrianskym magistrátom uzavreli so sídelným biskupom dohodu, že postupne sprístupnia pre ľudí čo najviac expozícií. Odkedy otvorili tzv. Vazilovu vežu a teraz i kazematu, denne sa tam vystrieda aj 500 turistov. Podzemná kazemata a Vazilova veža na Nitrianskom hrade sú otvorené pre turistov každý deň okrem pondelka.

Zdroj: Beata Skyvová, TA3

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články