Na Nitrianskom hrade budú hľadať pozostatky najstaršieho kostola

Katedrála sv. Emeráma

Archeológovia budú na Nitrianskom hrade hľadať pozostatky najstaršieho kostola na našom území. Výskum v Kaplnke svätého Emeráma v Katedrále svätého Emeráma sa začal tento týždeň a potrvá zhruba dva mesiace. Prvý kresťanský chrám dal podľa písomných prameňov v roku 833 postaviť v Nitre knieža Pribina. „Je tu možnosť, že tam naozaj nejaké staršie architektúry zachytíme a veľmi v to dúfame. Lebo na hrade máme celý rad čiastočne zachytených architektúr z 9. storočia, ale nič ucelené,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay.

V Kaplnke svätého Emeráma bol archeologický výskum už v 30-tych rokoch 20. storočia. Vtedajší vedúci výskumu sa však nedostal až k najspodnejším vrstvám, čo chcú teraz archeológovia využiť a dostať sa až do najstarších období.

Počiatky Nitrianskeho hradu siahajú do prelomu 8. a 9. storočia. Je to najstarší nepretržite osídlený hrad na území Slovenska. V stredoveku sa rozprestieral na celom južnom svahu Hradného kopca a mal rozlohu až 8,5 hektára, čo je viac ako Spišský hrad. O jeho niekdajšej veľkosti svedčí aj fakt, že hradná brána mala v minulosti až osem metrov, neskôr ju zúžili.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nitra: V hradnej katedrále predstavia archeologické nálezy

Výsledky archeologických výskumov v Katedrále svätého Emeráma na Nitrianskom hrade bude môcť vidieť aj verejnosť. Biskupstvo pripravuje stálu prezentáciu, ktorá bude novou atrakciou pre návštevníkov hradu. Pozrieť si tu budú môcť zrekonštruované a osvetlené múry kostola s výklenkami z obdobia gotiky, ktoré sa našli pod podlahou dnešného Dolného kostola. „Budú pod sklom, schváliť to však najprv musia pamiatkari,“ informoval agentúru SITA nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Až po ich súhlase sa môže začať pracovať na realizácii prezentácie.

Na Zobore nad Nitrou objavili archeológovia stredoveký kamenný vodovod

Nitra, 1. augusta (TASR) – Vedecký výskum Benediktínskeho kláštora svätého Hippolita na nitrianskom Zobore robia v tohtoročnej sezóne pracovníci Archeologického ústavu SAV v Nitre. “Doteraz odkryté archeologické nálezy potvrdzujú existenciu kláštora v období od 11. do 15. storočia. Ide o významnú archeologickú lokalitu. Zoborský kláštor bol podľa známych prameňov najstarším podobným duchovným centrom na Slovensku,” povedal dnes pre TASR vedúci výskumu Marian Samuel.

Odpovede

  1. Je vsak skoda, ze sa aj pri

    Je vsak skoda, ze sa aj pri obnovach objektov v rezervacii nerobia dosledne vyskumy. Mozno mam uz pomenej informacii, ale viem ze pri niektorych “novostavbach” sa robil len povrchne obhliadkovy vyskum, ked uz viac-menej nebolo co skumat. 

  2. Uskalienka, odkiaľ máš ten

    Uskalienka, odkiaľ máš ten rok 833, veď  vtedy mal byť Pribina vyhnaný z Nitry Mojmírom. Skôr sa uvádza rok 828, ale presný rok, kedy Adalrám kostol vysvetil nie je stanovený.  V spise O obrátení Bavorov a Korutáncov  sa iba všeobecne uvádza, že Pribinovi “kedysi” vysvetil Adalrám kostol v Nitrave, ale presnejší dátum sa usudzuje z iných idícií.  No v každom prípade rok 833 to zrejme naozaj nebol.  Alebo sa mýlim?

  3. ahoj Orgon, netusim, kde som

    ahoj Orgon, netusim, kde som sa tarala, ked som ti dopodnes nedala odpoved :)

    clanky na Obnova.sk su cca 80% spravy z agentury SITA… takze ja do obsahu nezasahujem… nie raz som sa stretla s nespravnymi infoskami… no v kategorii je uvedene SITA – takze do spravy nezasahujem a s cim z clanku nie som spokojna, ak nieco nahodou odhalim :) pripisem do komentara, tak ako si ucinil i ty… vadaka ;)

  4. Archeológovia hľadajú v

    Archeológovia hľadajú v hradnej kaplnke najstarší kostol

    NITRA 11. septembra (SITA) – Archeológovia hľadajú v kaplnke Katedrály svätého Emeráma na Nitrianskom hrade najstarší kostol. Doteraz objavené časti najstaršieho kostola pochádzajú spred polovice 11. storočia, možno až z druhej polovice 9. storočia. V kaplnke by sa podľa predpokladov archeológov mala nachádzať jeho apsida. Zatiaľ preskúmali juhovýchodnú stranu, pozostatky apsidy v nej nenašli. „Je tu viac ako päť šestín neodkrytého pôdorysu, takže nádej zostáva. Biskupstvo je k nám veľmi ústretové a povolilo nám v podlahe vykopať ešte dve ďalšie sondy,“ povedal pre agentúru SITA vedúci výskumu Peter Bednár z Archeologického ústavu v Nitre. Archeológovia sa zároveň nevzdávajú ani nádeje nájsť prvý kresťanský chrám na našom území, ktorý dal podľa písomných prameňov v roku 833 postaviť v Nitre knieža Pribina. Pri výskume v katedrále v roku 2008 našli kusy malty, ktoré by mohli pochádzať v obdobia Veľkej Moravy. „Zatiaľ ešte nie sú urobené analýzy, stále sa hýbeme v úrovni dohadov,“ poznamenal Bednár.

    V minulosti robil v kaplnke výskum v rokoch 1930 a 1931 pamiatkar a architekt Václav Mencl, ktorý sa však nedostal až k najspodnejším, teda najstarším vrstvám. Teraz sa archeológovia prekopali až ku skalnému podložiu. Výskum priniesol nové poznatky o vývoji chrámu. Zistilo sa, že v priebehu 13. storočia a v prvej polovici 14. storočia tu prebehli minimálne štyri stavebné úpravy, Mencl v minulosti zachytil len dve.

    Výsledky výskumov v katedrále v rokoch 2008 a 2009 čakajú na prezentáciu, ktorá by mala byť realitou v roku 2012. V súčasnosti hľadajú archeológovia, biskupstvo a pamiatkari najvhodnejší variant. Zhodli sa už na tom, že verejnosť určite uvidí stenu z vápencových kvádrov z najstaršieho nájdeného kostola v podlahe vedľa sakristie. Otvorená je zatiaľ otázka spôsobu prezentácie sedílií – teda sedadiel vo výklenku v múre, ktoré sa našli v severnej stene Dolného kostola. Návštevníci si budú môcť minulosť kostola prezerať cez pochôdzne sklo.

  5. Pribinov kostol v hradnej

    Pribinov kostol v hradnej kaplnke nenašli

    NITRA 11. novembra (SITA) – Pribinov kostol archeológovia v kaplnke Katedrály svätého Emeráma na Nitrianskom hrade nenašli. Ide o prvý kresťanský chrám na našom území, ktorý dal podľa písomných prameňov v roku 833 postaviť v Nitre knieža Pribina. Výskum sa oficiálne skončí na budúci týždeň záverečnou komisiou, ktorá zhodnotí jeho výsledky. „Škoda, mrzí nás to. Tu máme oproti iným veľkomoravským náleziskám nevýhodu, že sa tu odvtedy tisíc rokov stále niečo budovalo, prestavovalo a jednoducho veľa vecí sa zničilo,“ povedal riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay. Pravdepodobnosť nájsť Pribinov kostol je podľa neho už malá, šanca ale stále zostáva. Napríklad pred palácom je terén z obdobia Veľkej Moravy až v hĺbke 13 metrov. „To, čo sme dúfali, že v kaplnke bude nejaký neporušený terén, sa síce potvrdilo, ale toho neporušeného terénu je tak málo, že nám nepriniesol novú informáciu o najstaršej architektonickej zástavbe hradného vrchu,“ skonštatoval Ruttkay.

    V roku 2012 by mala mať verejnosť možnosť vidieť výsledky archeologických výskumov v katedrále v rokoch 2008 a 2009. Návštevníci si budú môcť minulosť kostola prezerať cez sklo. Uvidia napríklad stenu z vápencových kvádrov z doteraz najstaršieho nájdeného kostola v podlahe vedľa sakristie. Pochádza spred polovice 11. storočia, možno až z druhej polovice 9. storočia. Na spôsob prezentácie sedílií – teda sedadiel vo výklenku múru v severnej stene Dolného kostola majú archeológovia a pamiatkari odlišný názor. Archeológovia ich chcú ukázať celé, pamiatkari len vrchnú časť a spodnú časť navrhujú zasypať. Ruttkay si myslí, že návštevníci si takto nebudú vedieť predstaviť, ako sedadlo vyzeralo. „Zdá sa mi to smutné, že nájdeme dôležité veci, ktoré potom nemôžeme prezentovať,“ povedal.  

Comments are closed.