Na morový stĺp ešte štyri milióny

Barokový stĺp Svätej Trojice, ľudovo nazývaný morový stĺp, je už niekoľko rokov v generálnej rekonštrukcii. Odborné reštaurovanie si vyžiadal zlý stav tejto pamiatky, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie barokové monumenty v Európe…

Počas minulej letnej turistickej sezóny ho mohli záujemcovia po dlhých rokoch rekonštrukcie, keď bol ukrytý za hrubým lešením, po prvýkrát obdivovať čiastočne obnovený. Lešenie zmizlo, okolo stĺpa je však stále neestetické oplotenie, ktoré odstránia až po celkovom ukončení prác. Ako nás informoval zástupca primátora Kremnice Zoltán Beczányi, na stĺpe treba ešte dokončiť balustrádu, schodisko a vykonať niektoré statické práce. Do reštaurovania Trojičného stĺpa už investovali okolo 18 miliónov korún, ďalšie dokončovacie práce odhadujú približne na štyri milióny korún. Dvestotisíc korún na obnovu prisľúbil fond Pro Slovakia, získanie ďalších financií je stále predmetom rokovaní.

Trojičný stĺp patrí medzi pamiatky európskeho významu. Stĺp postavili v rokoch 1765-1772 ako pamiatku na mor, ktorý v meste zúril a vyžiadal si desiatky životov obyvateľov mesta.

(eta)


Publikované na: www.sme.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na dokončenie vzácneho morového stĺpa niet peňazí

KREMNICA – Takmer desať rokov mohli návštevníci Kremnice obdivovať vzácny barokový stĺp Sv. Trojice, nazývaný aj morový, iba spoza lešenia. To síce zhruba pred rokom zložili, stĺp však stále nie je úplne dokončený. Ako nás informoval primátor mesta Miroslav Nárožný, na úplné dokončenie pamiatky európskeho významu treba približne päť miliónov korún. Keďže mesto financie na tento účel v rozpočte nemá, odsúva sa jeho dokončenie na neurčito.