Na mlynoch Oblazy bude mlynársky workshop

V areáli mlynov Oblazy v Kvačianskej doline v okrese Liptovský Mikuláš, ktoré sú najnavštevovanejšou lokalitou Chočských vrchov, organizujú tesársko-murársku brigádu a mlynársky workshop. Pre agentúru SITA to potvrdil Martin Petráš zo Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny.

„Brigády sú v prirodzenom prostredí. Čiže aktívni účastníci podieľajúci sa na oprave či obnove národnej kultúrnej pamiatky prespia na sene vo vlastných spacích vakoch. Stravu im samozrejme pripravíme. Snažíme sa dodržať maximálnu autenticitu. Počas brigády dobrovoľníci uvidia a naučia sa kresanie guľatiny či stavbu nosnej konštrukcie podlahy v mlynici Dolného mlyna tradičným tesárskym postupom. Opravíme kamenné murivo a ukážeme si stavbu mlynského kolesa,“ vymenoval Petráš.

Workshopy sú bezplatné a určené širokej verejnosti. „Kto chce a môže, je vítaný. Nemáme žiadne obmedzenie. Mlynárskym workshopom sa chceme podeliť o skúsenosti, ktoré sme pri obnove mlynov za 30 rokov získali. Účastníci tradičné pracovné postupy môžu následne využiť pri obnove iných pamiatok. Cieľom workshopu je zachovať a rozšíriť tradičné techniky.” V tomto roku si pripomínajú 30. výročie začiatku rekonštrukcie mlynov. V sobotu sa v Kvačanoch uskutoční spomienka spojená s ocenením ľudí, ktorí sa významne podieľali na rekonštrukcii, doplnil

Tesársko-murárska brigáda potrvá od 12. do 23. septembra a mlynársky workshop od 26. septembra do 2. októbra. Areál mlynov uprostred kaňonu Kvačianskej doliny je dostupný po turistických značkovaných chodníkoch z Kvačian a Hút.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Workshop: Kaverny narušujúce statiku hradných múrov

Májový víkend 13. – 15. sa na Lietavskom hrade uskutoční štvrtý medzinárodný Workshop, ktorého téma je : Kaverny narušujúce statiku múrov. Počas tejto akcie budú dobrovoľníci oboznámený, akým spôsobom sa majú murovať tieto kaverny, z akého dôvodu vznikajú a prečo je potrebné ich zo statického hľadiska postupne odstraňovať.