Na mieste newyorských Dvojičiek objavili vrak lode

Robotníci vykonávajúci výkopové práce na mieste teroristického útoku na budovy Svetového obchodného centra v New Yorku objavili v utorok takmer desať metrov dlhý vrak lode, ktorý tu zakopali pravdepodobne v 18. storočí. Loď bola pravdepodobne súčasťou materiálu, pomocou ktorého v 18. storočí rozširovali južnú časť ostrova Manhattan. Tvrdia to archeológovia Molly McDonald a A. Michael Pappalardo, ktorí riadili výkopové práce.
“Všimli sme si pokrivené trámy, ktoré sa podarilo robotníkom vykopať. Onedlho na to sme objavili aj ďalšie časti a počas uplynulých dvoch dní sa nám podarilo odkryť celú loď,” uviedla McDonald, ktorá spoločne so svojím kolegom Pappalardom pracuje pre spoločnosť, ktorá dokumentuje artefakty nájdené na mieste bývalého Svetového obchodného centra. Archeológovia na tom istom mieste objavili v stredu aj kotvu, zatiaľ však neurčili, či patrila k objavenej lodi. Vzorky lode poslali na expertízu, aby mohli určiť jej presný vek. Na miesto vykopávok taktiež zavolali odborníka na lode, ktorý by im mohol pomôcť s jej bližším určením.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Objavili vrak lode, ktorú jej posádka opustila v roku 1853

Kanadským archeológom z vládnej organizácie Parks Canada sa podarilo objaviť vrak lode HMS Investigator, ktorú pred viac ako 150 rokmi opustila jej posádka po neúspešnom pokuse o preplávanie severozápadnej námornej cesty cez Severný ľadový oceán. Vrak našli potopený v hĺbke jedenásť metrov vo vodách Mercy Bay na severnom pobreží Banksovho ostrova.

V zálive Boka Kotorská objavili vrak rímskej lode

Vrak lode pochádzajúcej podľa všetkého z obdobia Rímskej ríše objavili na dne zálivu Boka Kotorská v Čiernej Hore. Ako vo vyhlásení uviedol tamojší Inštitút na ochranu kultúrneho dedičstva, podľa všetkého “sme našli loď, ktorá sa používala na prepravu tovarov.” Úrady miesto nálezu zatiaľ nezverejnili až do zabezpečenia jeho ochrany.

Vedci objavili nedotknutú hrobku starú viac než 3 500 rokov

Archeológom sa v ruinách kráľovského paláca Qatna v centre Sýrie podarilo objaviť posmrtnú komoru plnú ľudských pozostatkov a darov, ktorá viac než 3 500 rokov zotrvala nedotknutá a uzavretá. Vedci z Univerzity Eberharda Karla v nemeckom Tübingene, ktorí stoja za výskumom, dnes naznačili, že okrem pokladu nevyčísliteľnej hodnoty našli vnútri komory aj pozostatky viac než 30 ľudí. Dodali, že telá mohli patriť “kráľovskej rodine z Qatny alebo členom panovníckeho dvora” a označili za pozoruhodné, že komora ostala uzatvorená tri a pol tisícročia, bez toho aby sa jej lupiči čo i len dotkli.

Odpovede

  1. Re: Na mieste newyorských Dvojičiek objavili vrak lode
    Začali rozoberať loď objavenú na mieste newyorských Dvojičiek

    BRATISLAVA 27. júla (SITA/AP) – Archeológovia z Maryland Archeological Conservation Laboratory začali v pondelok s postupným rozoberaním vraku lode z 18. storočia, ktorý našli pred dvoma týždňami na mieste teroristického útoku na budovy Svetového obchodného centra v New Yorku.

    Jednotlivé dosky trupu lode zamrazia a následne vysušia, aby sa mohli neskôr prípadne znova pospájať a vystaviť v múzeu. Loď, ktorej názov nie je známy, bola pravdepodobne súčasťou materiálu, pomocou ktorého približne v roku 1810 rozširovali južnú časť ostrova Manhattan. Presný vek plavidla určí neskoršia expertíza. Podľa odborníka na lode Warrena Riessa z University of Maine išlo buď o škuner, brigantínu alebo šalupu, ktorá sa plavila z New Yorku pravdepodobne do Bostonu, Virgínie alebo na Barbados. Prevážala rôzny tovar ako napríklad múku, tehly alebo obilie. Riess si taktiež myslí, že objav tejto lode priamo na Manhattane dokazuje, že toto miesto bolo už začiatkom 19. storočia dôležitým dopravným uzlom.

Comments are closed.