Na mestskom kaštieli v Stropkove opravujú strechu

Obrázok k článku

Na strechu stropkovského kaštieľa položia robotníci na plochu 740 metrov štvorcových zhruba 1 350 škridiel Úplná výmena strešnej krytiny bude stropkovskú radnicu stáť zhuba 47 tis. eur. Komplexnú opravu strechy si vyžiadala pravdepodobne nekvalitná pálená škridlová krytina, ktorá nasávala vodu a nebola mrazuvzdorná.
Vedúci odboru výstavby a životného prostredia Ladislav Dubas pre agentúru SITA uviedol, že škridle začali praskať, zo strechy padali kusy krytiny a do niektorých priestorov kaštieľa zatekalo. Odborníci sa zhodli na tom, že sa musí vymeniť celá krytina. Strechu opravoval v roku 1993 ešte bývalý Okresný stavebný podnik. Dnes už neexistuje ani česká firma, ktorá vykonávala práce, na trhu nepôsobí ani dodávateľ krytiny. Mesto si muselo s problémom poradiť samo.
Výberové konanie na opravu strechy vyhrala stropkovská firma DACHCOM, s.r.o., ktorej zamestnanci s prácami finišujú. Dubas uviedol, že pokiaľ nedôjde k zisteniu nedostatkov, strechu by mala radnica prevziať v priebehu budúceho týždňa.
V mestskom kaštieli sú reprezentatívne priestory, kde sa konajú slávnostné zastupiteľstvá a spoločenské podujatia. Časť budovy slúži ako múzeum a galéria. Nachádzajú sa tu tiež reštauračné zariadenia. Riziko, že by padajúca škridla niekoho zranila, bolo veľké. Mesto opravu strechy financuje z vlastných zdrojov, ktoré získalo predajom nebytových priestorov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

Comments are closed.