Na mestskom hrade v Kremnici ožijú strašidlá

Obrázok k článku

Niektoré zabudnuté hrôzy minulosti si pripomenú na mestskom hrade v Kremnici v piatok 25. augusta. Desivé scény plné príbehov sprítomnia legendy aj reálne udalosti z histórie Kremnice a okolia na podujatí z cyklu Letné noci múz s podtitulom Strašidlá na hrade. Agentúru SITA o podujatí informovala odborná referentka propagácie Múzea mincí a medailí Erika Haas Kianičková.

 

Každú celú hodinu od 19:00 do 22:00 budú môcť návštevníci zažiť strašidelné hrané prehliadky, v ktorých postupne spoznajú príbeh krutého kata, kremnickej bosorky či upírov, ktorí vyčíňajú v okolí a ďalšie. „Mestský hrad sa v tento večer stane miestom súdov a mučenia tých, ktorí nežijú podľa kresťanských pravidiel, kradnú, klamú alebo paktujú s temnými silami. V túto tajomnú noc ožijú tiež démoni vo vnútri ľudských duší, chamtivosť, závisť a nenásytnosť. Tie vedú k strašlivým udalostiam, pri ktorých sa budú hradom rozliehať, krik, stonanie a náreky. Po tomto predstavení nezostane nik, kto by nemal zimomriavky po celom tele,“ sľubuje Haas Kianičková.

 

Súčasťou podujatia budú aj sprievodné akcie, ktoré dotvoria atmosféru nočných prehliadok hradu. Jedinečný bude nočný pohľad na Kremnicu z vyhliadkovej veže a ukážky organovej hudby v kostole sv. Kataríny. Na podujatí sa návštevníci dozvedia aj čosi o hviezdnej oblohe, ktorú im priblížia hvezdári zo Žiaru nad Hronom.

 

Mestský hrad v Kremnici je komplex stredovekých budov rôzneho poslania, ktoré vznikali postupne od 13. do 15. storočia. Hrad je chránený opevnením, na ktoré sa napájajú mestské hradby. Kremnické mestské hradby možno zaradiť medzi najzachovalejšie na Slovensku. V rokoch 1976 – 1996 prešiel hradný areál komplexnou obnovou. Historické centrum Kremnice bolo v roku 1956 vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu a stredoveký mestský hrad je národnou kultúrnou pamiatkou. Na hrade má svoje expozície Národná banka Slovenska – Múzeum mincí a medailí v Kremnici, ktoré sa radí medzi najstaršie múzejné inštitúcie na Slovensku.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kultúrne akcie s prívlastkom ”Trojkráľový”

“TROJKRÁĽOVÁ VEČERNÁ PREHLIADKA” – netradičná prehliadka kaštieľa obohatená o zvyky a tradície vianočného obdobia šľachty ale aj služobníctva s hudobnými ukážkami v letohrádku Dardanely.
Kaštieľ v Markušovciach pripravil ďalšiu, už tradičnú večernú prehliadku, ktorá sa každoročne koná tesne po Novom roku. Aj počas najbližšej netradičnej večernej prehliadky Vás prevedú tajomnými zákutiami kaštieľa a letohrádku Dardanely odetými do šera sviečok a neopakovateľnej vianočnej výzdoby. Zoznámia Vás so zvykmi a tradíciami šľachty a služobníctva, ktoré sa uchovávajú dodnes, aj také, na ktoré sa už dávno zabudlo. Prehliadku tradične ukončí krátky koncert na dobrú noc v koncertnej sále letohrádku Dardanely, počas ktorého zaznejú tie najkrajšie melódie vianočných kolied.

Oravský hrad v piatok navštívi Drakula

26. augusta 2004 (SITA) – Atraktívny zážitok ponúkne v piatok predposledná zo série Nočných prehliadok Oravského hradu. Ponesie sa v tajomnej atmosfére grófa Drakulu. Návštevníci vstúpia do miestností, v ktorých už vyčíňal, aj do tých, kam sa zatiaľ nedostal. Nočnú náladu plnú napätia, ale tiež zábavy spestria aj tri šermiarske skupiny – Arven a Ancile z Nitry a Rád sv. Galhada z Bratislavy, ktorých vystúpenia sa ponesú v Drakulovskom duchu. Súčasťou prehliadky je premietanie filmu Upír Nosferatu nemeckého expresionistického režiséra Friedricha Wilhelma Murnaua, ktorý bol na Oravskom hrade natočený v roku 1922.