Na Ľubovniansky hrad a do skanzenu prišlo v lete vyše 90-tisíc ľudí

Obrázok k článku

Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni bolo aj počas tohto leta najnavštevovanejším múzeom v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja. Patria pod neho stredoveký hrad Ľubovňa i národopisná expozícia v prírode, miestny skanzen, ktorý približuje život na dedine v minulosti. „V júli a v auguste nás navštívilo 90 650 návštevníkov, čo predstavuje nárast oproti minulému roku za rovnaké obdobie o 18 500 návštevníkov. Ide od verejnosti o krásny darček pre Ľubovnianske múzeum, keďže práve v tomto roku oslavuje 60 rokov existencie,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ múzea Dalibor Mikulík. Návštevníkov počas leta prilákali viaceré podujatia, koncerty, ale aj tri nové expozície. Po rokoch zaznamenali aj návrat poľských návštevníkov.

 

Za nárastom návštevníkov stojí podľa Mikulíka špeciálny program na hrade pripravený pri príležitosti výročia múzea, ale zrejme aj obava niektorých Slovákov vycestovať do zahraničia vzhľadom na súčasnú bezpečnostnú situáciu. „Otvorili sme napríklad novú expozíciu venovanú princeznám de Bourbon, v rámci ktorej sme vystavili krásne šperky a predmety zo španielskeho kráľovského dvora. Zaujala aj expozícia Mórica Beňovského ako najslávnejšieho väzňa hradu, výstavy a tiež Hradné dni, keď sme si pripomenuli 360. výročie kráľovskej návštevy poľského panovníka Jána Kazimíra na hrade. O to všetko bol podľa mňa zo strany verejnosti veľký záujem,“ zhodnotil riaditeľ múzea. Ani počas tohto leta nechýbali koncerty na hrade, vystúpili počas nich Mária Čírová i Janek Ledecký. „Všetky akcie boli mimoriadne úspešné, a to aj napriek striedavému počasiu, žiadnu akciu sme však nemuseli rušiť ani meniť,“ dodal Mikulík. Leto v skanzene zase prinieslo projekt Maľované truhlice o svadobnej výbave nevesty.

 

Medzi návštevníkmi boli predovšetkým rodiny s deťmi, práve na ne sa múzeum snaží zameriavať. Na hrad prichádzajú návštevníci aj opakovane, čo podľa Mikulíka nie je pre hrady či zámky štandardné. Ako povedal, niektorí návštevníci si napríklad prišli počas leta pozrieť muzikál na hrade Lietajúci Cyprián aj trikrát. Najviac návštevníkov tvorili domáci, no postupne sa vracajú aj poľskí turisti, ktorí po zavedení eura v roku 2009 prestali chodiť. Hrad a skanzen si však prišli pozrieť aj Česi, Maďari, turisti z pobaltských krajín, Ukrajinci, Rusi i Izraelčania.

 

Počas tohto mesiaca sa chce Ľubovnianske múzeum venovať základným školám v Starej Ľubovni, ich žiakom bude približovať prácu múzejníkov. „V októbri chceme v skanzene urobiť slávnosť kapusty a zaviesť tak novú tradíciu. Okrem toho máme realizovať ešte tri projekty, momentálne je to obnova gotického paláca,“ prezradil riaditeľ múzea.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články