Na Katarínke pokračuje záchrana zvyškov stredovekého kostola

Projekt letného tábora pre dobrovoľníkov na záchranu ruín kostola a kláštora sv. Kataríny v Malých Karpatoch pri obci Dechtice privíta od piatka 4. júla na dvojtýždňový turnus prvých mladých záchrancov – študentov vysokých a stredných škôl. Vyše tri desiatky mladých nadšencov z celého Slovenska čaká aj v tomto roku práca súvisiaca s konzerváciou objektov a archeologickým prieskumom takmer zabudnutej kultúrnej pamiatky zo 17. storočia.

Ako pre agentúru SITA potvrdil tajomník občianskeho združenia Katarínka Vladimír Balaj,

projekt letných táborov dobrovoľníkov na záchranu ruín kostola a kláštora sv. Kataríny sa začal zásluhou Petra Hercega ešte v roku 1995 a minulom roku sa na ňom v štyroch dvojtýždňových turnusoch v mesiacoch júl a august zúčastnilo okolo 150 mladých ľudí. “Ani v tomto roku nie je núdza o dobrovoľníkov napriek tomu, že mladí záchrancovia robia bez nároku na finančnú odmenu. Dokonca prvý augustový termín je už kompletne obsadený,” dodal Balaj.
Tradícia letných táborov v malokarpatskej prírode v stredovekom duchu pri zvyškoch kostola a kláštora sv. Kataríny si získala desiatky sympatizantov a už niekoľko rokov sa viacerí z nich stretávajú aj pred oficiálnym začiatkom, aby spoločne pripravili táborisko, zabezpečili stavebný materiál a ďalšie podmienky, ktoré súvisia s prácami na záchranu stredovekého objektu. V rámci pobytu prvej družiny sa uskutoční v sobotu 5. júla od 10:30 tiež Deň otvorených dverí, kde sa návštevníci z okolia aj rodinní príslušníci dobrovoľníkov môžu oboznámiť s históriou objektov v prírodnej rezervácii Katarínka a s táborovým životom. Aj v tomto roku čaká mladých dobrovoľníkov neobvyklý pobyt v prírode v štýle 17. storočia bez hodiniek a mobilu. “Sobotňajší program pre návštevníkov Katarínky začne sv. omša celebrovaná františkánskym pátrom Gabrielom, pre deti bude lákadlom vystúpenie šermiarov, divadlo a tvorivé dielne. Pre viacerých môže byť zážitkom aj prehliadka časti obnovenej malokarpatskej lesnej železničky,” dodal Balaj.

h
V tomto roku organizátori letného tábora zo združenia Katarínka pripravili pre záujemcov o návštevu z okolitých obcí tiež lepší prístup ku zrúcanine kostola aj táboru brigádnikov. Motorizovaných návštevníkov usmernia nové informačné tabule na ceste medzi obcami Naháč a Dechtice a v sobotu budú mať k dispozícii aj strážené parkovisko asi kilometer od táboriska. Pre starších návštevníkov bude v sobotu zabezpečená z parkoviska až priamo na Katarínku kyvadlová doprava.
Netradičný projekt na záchranu ruín kultúrnej pamiatky kostola a kláštora v Malých Karpatoch organizuje občianske združenie Katarínka so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže a v spolupráci s Pamiatkovým úradom Trnava, Obecným úradom Dechtice, podnikom Lesy SR – o.z. Smolenice, Vlastivedným múzeom v Hlohovci, Západoslovenským múzeom v Trnave a Rehoľou menších bratov františkánov. V tomto roku by ho malo v priebehu leta v dvojtýždňových turnusoch znova absolvovať okolo 150 mladých dobrovoľníkov.

Video k článku si môžete prezrieť tu:
http://www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/15428/Na-Katarinke-pokracuje-zachrana-zvyskov-stredovekeho-kostola.html

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články