Na hradnom kopci v Nitre pribudnú solúnski bratia, Ján Pavol II. i nový zvon

Obrázok k článku

Sochu pápeža Jána Pavla II. v nadživotnej veľkosti chce postaviť Nitrianske biskupstvo pod hradom v Nitre. Zámer je súčasťou balíka investícií, ktoré biskupstvo plánuje realizovať do roku 2013, kedy budú oslavy 1150. výročia príchodu svätého Cyrila a Metoda na naše územie. Socha má stáť na Námestí Jána Pavla II. pred vstupom do Biskupského úradu. „Okolo nej by sa malo dať sedieť, chceme, aby pôsobila ako súčasť námestia,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA Nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Osadeniu sochy bude predchádzať rekonštrukcia Námestia Jána Pavla II., ktorá sa má začať v roku 2011.

Na budúci rok zároveň pribudne vo veži hradnej Katedrály svätého Emeráma ďalší zvon. Ako informoval Judák, zhotoví ho firma z Moravy, ktorá je známa výrobou zvonov. Pri bombardovaní Nitry v roku 1945 sa zvony zničili. Neskôr tam umiestnili tri, priestor je ešte pre jeden. Nový zvon, zasvätený svätému Gorazdovi, Bystríkovi a Maurovi, bude zo všetkých najväčší. Ešte pred zavesením do veže ho budú môcť návštevníci hradu niekoľko dní vidieť, vystavia ho v blízkosti katedrály. Zvon zaplatí Nitrianska kapitula kanonikov, bude to dar k výročiu v roku 2013.

Na priečelie katedrály umiestnia do prázdnych výklenkov dve sochy – Cyrila a Metoda. K roku 2013 sa ich rozhodli biskupstvu darovať dvaja bratia – kňazi. „Pribudnúť by mali aj bronzové brány do baziliky, ak sa nám podarí dohodnúť sa s pamiatkarmi. Mali by zobrazovať svätých Svorada a Beňadika,“ povedal biskup. Do ordinariátu a kúrie chcú osadiť bránu s reliéfmi svätých Cyrila a Metoda a s výjavmi z ich života. Pri príležitosti osláv v roku 2013 biskupstvo už niekoľko rokov rekonštruuje Katedrálu svätého Emeráma. Zároveň budúci rok upraví a sprístupní gotickú hradnú priekopu a Biskupské záhrady a zrekonštruuje vstupný most do hradu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Relikvia svätého Cyrila bude dva roky putovať po Slovensku

Relikvia svätého Cyrila bude v rokoch 2011 a 2012 putovať po Slovensku. Nitrianske biskupstvo ju zapožičia ostatným slovenským diecézam v rámci príprav na rok 2013, kedy bude 1 150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na naše územie. “Už 30. decembra ju prevezieme do Bratislavy, kde budeme spoločne s pánom arcibiskupom Zvolenským sláviť svätú omšu,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA Nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. V každej diecéze bude relikvia svätého Cyrila dva mesiace. Veriaci ju budú môcť vidieť vystavenú nielen v katedrálnych chrámoch, ale aj v jednotlivých dekanátoch a farnostiach. Späť do Nitry sa vráti niekedy v druhej polovici roka 2012.

Výročie posvätenia katedrály sv. Emeráma

Veriaci v Nitrianskom biskupstve si v piatok 20. novembra pripomenuli sviatok Výročia posvätenia svojho katedrálneho chrámu. Zasvätený je svätému mučeníkovi Emerámovi a jeho história je spojená s prvým kresťanským chrámom v stredovýchodnej Európe, ktorý dal v roku 829 postaviť v Nitre knieža Pribina. Nitrianska katedrála je sídlom biskupstva, ktoré preukázateľne jestvovalo už v roku 880, teda ešte za života svätého Metoda. Katedrála – bazilika na Hrade v Nitre je zložená z troch kostolov.

Nitra: V hradnej katedrále predstavia archeologické nálezy

Výsledky archeologických výskumov v Katedrále svätého Emeráma na Nitrianskom hrade bude môcť vidieť aj verejnosť. Biskupstvo pripravuje stálu prezentáciu, ktorá bude novou atrakciou pre návštevníkov hradu. Pozrieť si tu budú môcť zrekonštruované a osvetlené múry kostola s výklenkami z obdobia gotiky, ktoré sa našli pod podlahou dnešného Dolného kostola. „Budú pod sklom, schváliť to však najprv musia pamiatkari,“ informoval agentúru SITA nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Až po ich súhlase sa môže začať pracovať na realizácii prezentácie.

Odpovede

  1. Do veže hradnej katedrály

    Do veže hradnej katedrály pribudne štvrtý zvon

    NITRA 5. júla (SITA) – Katedrála svätého Emeráma na nitrianskom hrade bude mať po rokoch opäť všetky štyri zvony. Tie pôvodné zničili na konci 2. svetovej vojny v roku 1945 bomby ruských lietadiel. Odvtedy biskupstvo do veže osadilo tri zvony, ten najväčší však doteraz chýbal. Požehnajú ho dnes po slávnostnej svätej omši v rámci Cyrilo-metodskej národnej púte, ktorá sa koná pod hradom.

    Ako pre agentúru SITA povedal nitriansky diecézny biskup Viliam Judák, zvon váži 2 800 kilogramov a vyrobila ho firma z Moravy, ktorá sa zaoberá výrobou zvonov už niekoľko desaťročí a zhotovila aj zvyšné tri v katedrále. Nový zvon je ozdobený erbami nitrianskej kapituly kanonikov, ktorá ho darovala biskupstvu a osobným erbom biskupa Judáka. „Sú na ňom nápisy Chváľte Pána všetky národy v slovenčine, latinčine a staroslovienčine a zobrazenia svätcov,“ povedal Judák. Zvon je zasvätený svätému Bystríkovi, ktorý bol nitrianskym biskupom, svätému Gorazdovi, ktorý bol nástupcom Metoda a blahoslavenému Maurovi, ktorý napísal životopis svätého Svorada a Beňadika.

  2. Socha Jána Pavla II. – 3,5 m

    Socha Jána Pavla II. – 3,5 m dielo z bronzu sa už zhotovuje

    NITRA 11. januára (SITA) – Nitrianske biskupstvo sa pripravuje na možný príchod pápeža Benedikta XVI. v tomto roku. Pápeža bude na Nitrianskom hrade vítať socha jeho predchodcu Jána Pavla II. Dielo z bronzu vysoké 3,5 metra bude stáť 45 000 eur. V súčasnosti ho zhotovuje Juraj Brišák zo Zákamenného, ktorého biskupstvo vybralo spomedzi 12-tich sochárov, ktorí sa prihlásili do súťaže. Ján Pavol II. bol na Nitrianskom hrade 30. júna 1995. „Socha by mala byť hotová začiatkom mája, keď bude prvé výročie svätorečenia Jána Pavla II., takže pri tej príležitosti by mala byť odhalená,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Na posviacku sochy biskupstvo pozvalo aj poľského kardinála Diviša, ktorý bol najbližším spolupracovníkom pápeža Jana Pavla II. V Nitre bude zároveň 1. mája stretnutie bohoslovcov z celého Slovenska, sochu teda možno odhalia aj pri tejto príležitosti, presný termín však zatiaľ stanovený nie je.

    Socha bude stáť na žulovom podstavci na Námestí Jána Pavla II. pred Biskupským palácom. Námestie prešlo rekonštrukciou, položili tu novú dlažbu. „Treba ešte doplniť osvetlenie, keď už bude socha, bude tam aj nápis a nejaká zeleň,“ dodal Judák. Návšteva pápeža Benedikta XVI. zatiaľ potvrdená nie je. „To však nebráni tomu, že sa usilujeme, aby sme sa na ňu pripravovali po stránke vonkajšej aj stránke prehĺbenia viery,“ skonštatoval biskup. Rok 2012 vyhlásil Benedikt XVI. za Rok viery, biskupstvo preto odporučilo kňazom, aby si prehĺbili svoju vieru a zintenzívnili ju v každodennom živote. S týmto cieľom sa v jednotlivých farnostiach konajú duchovné obnovy.

Comments are closed.