Na hrade Windsor objavili album skíc anglického maliara

Obrázok k článku

Britským historikom sa na hrade Windsor podarilo nájsť album skíc anglického maliara Thomasa Gainsborougha. Kresby jedného z najznámejších britských umelcov 18. storočia sú súčasťou Kráľovskej zbierky a od čias vlády kráľovnej Viktórie (od 30. rokov 19. storočia, pozn. red.) ich odborníci pripisovali Edwinovi Landseerovi, ktorý je známy aj ako tvorca bronzových sôch levov na Trafalgarskom námestí v Londýne. Ako sa však pre BBC vyjadrila historička Lindsay Stainton, 25 čiernobielych kriedových náčrtov predstavuje Gainsboroughovu ranú tvorbu. “Je to vzrušujúce. Je to najlepšia kolekcia Gainsboroughových raných kresieb,” uviedla.

 

Náčrty zobrazujú napríklad miesta v Suffolku, kde ako čerstvý dvadsiatnik žil, pričom na nich možno vidieť rôzne stromy, chodníky, jazierka či dobytok. “Bol posadnutý. Príroda bola jeho učiteľka a lesy Suffolku jeho akadémia,” vyjadrila sa Stainton, ktorá pri identifikácii autorstva porovnávala umelecké diela s jeho neskoršími obrazmi, pričom si medzi nimi všimla nápadne podobné prvky. Najvýraznejším dôkazom bol nákres štúdie Cornarda Wooda, ktorý je identický s portrétom vystavovaným v Národnej galérii. “Je to prípravný nákres pre túto maľbu,” vysvetlila Stainton.

 

“Sme veľmi presvedčení, že ide o dôležitú skupinu raných kresieb Thomasa Gainsborougha,” vyjadrila sa pre BBC kurátorka tlačí a kresieb v Kráľovskej knižnici Rosie Razzall. “Je to neuveriteľne dôležitý objav. Znamená to, že môžeme prehodnotiť Gainsboroughove rané práce,” dodala.

 

Na zadnej strane jednej z kresieb odborníci našli skicu hlavy mladej dámy, ktorá je podľa Razzal nakreslená umelcovým raným figurálnym štýlom. Podľa autora Jamesa Hamiltona, ktorý na budúci mesiac uvedie na trh Gainsboroughovu biografiu, kresba naznačuje, že umelec netvoril osamote a mladá žena na obrázku so šatkou na hlave môže byť aj Margaret Burr. Tá sa neskôr stala jeho manželkou.

 

Thomas Gainsborough žil v rokoch 1727 – 1788. Známy je najmä ako portrétista, medzi jeho významné diela patria napríklad Chlapec v modrom (The Blue Boy) alebo dvojportrét manželov Andrewsovcov (Mr and Mrs Andrews). Novoobjavené skice, ktoré boli v zbierke na hrade Windsor od roku 1874, si záujemcovia môžu pozrieť na oficiálnej webstránke Kráľovskej zbierky.

 

Obrázok k článku

Obrázok k článku

Obrázok k článku

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články