Na hrade Stará Ľubovňa pripravujú novú expozíciu

Obrázok k článku

Hrad Ľubovňa bude počas jarných prázdnin v dňoch 14. februára až 4. marca otvorený každý deň. Ľubovnianske múzeum pripravilo na 14. februára otvorenie novej výstavy Hrady v Malopoľsku. Návštevníci sa dostanú do všetkých expozícií a sprístupnených častí hradu, vrátane veže. Pre dopredu ohlásené skupiny bude otvorená aj národopisná expozícia v prírode pod hradom Ľubovňa. „Veríme, že počas prázdnin si ku nám nájdu cestu aj prázdninujúci,“ uviedla pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková. Expozície Ľubovnianskeho múzea, hlavne hrad, sa teší záujmu turistov. Vlani si expozície múzea pozrelo približne 102 500 návštevníkov. Je to len asi o tisíc návštevníkov menej ako rok predtým. Ľubovnianske múzeum patrí k najnavštevovanejším múzeám na Slovensku.

Otvorenie letnej turistickej sezóny na hrade je naplánované na 1. mája. Vedenie múzea pripravuje pri tejto príležitosti otvorenie novej expozície venovanej rodu Raiszovcov. Juraj Félix Raisz vlastnil hrad Ľubovňa v rokoch 1819 – 1880. Vedeniu Ľubovnianskeho múzea sa už pred dvoma rokmi podarilo získať od priameho potomka bývalého vlastníka hradu Ľubovňa originály portrétov hradných pánov Juraja Félixa Raisza a jeho manželky Apolónie Teoke. Podoby týchto hradných pánov do roku 2008 neboli u nás vôbec známe. Manželský pár Raizsovcov je pochovaný ako jediný z hradných pánov priamo na hrade Ľubovňa, pred kaplnkou sv. Michala.

Tento rok si v Ľubovni pripomenú 700. výročie prvej písomnej zmienky o hrade Ľubovňa. Ľubovnianske múzeum pripravuje pri tejto príležitosti medzinárodnú konferenciu. Témou konferencie bude aj neďaleký hrad Niedzica v Poľsku, ktorý si rovnako ako hrad Ľubovňa pripomenie 700 rokov prvej písomnej zmienky. Koncom roka by sa mali ukončiť aj stavebné práce na objekte renesančného paláca. Prví návštevníci si ho budú môcť pozrieť už na budúci rok.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na hrad Ľubovňa sa vrátia poľské korunovačné klenoty

Na hrad Ľubovňa sa tohto roku vrátia poľské korunovačné klenoty. Naposledy tu boli originály uschované počas poľsko-švédskej vojny v rokoch 1655 až 1661. Do Ľubovne sa tentoraz vrátia len repliky a budú ich môcť vidieť všetci návštevníci hradu. “Sú vyrobené podľa dokumentácie z 18. storočia, kedy sa originálne klenoty reštaurovali. Podľa tejto dokumentácie poľskí zlatníci vyrobia faximile,” povedala pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková počas dnešného otvorenia letnej sezóny. Repliky poľských korunovačných klenotov by mohli tento rok prilákať na Ľubovniansky hrad viac návštevníkov, ako v roku 2009, keď aj tu pocítili dôsledky hospodárskej krízy a pokles návštevnosti. Súčasťou stálej expozície hradu sa klenoty stanú od 1. júla.

Hrad má nové osvetlenie od prezidenta Schustera

STARÁ ĽUBOVŇA 12. júna 2004 (SITA) – Dominantu Starej Ľubovne – hrad Ľubovňa bude od dnešného dňa zvýrazňovať nové nočné osvetlenie. Aj keď je osvetlenie hradu funkčné už od polovice mája, s jeho zapnutím čakali na prezidenta Rudolfa Schustera, ktorý sa chcel osobne zúčastniť na dnešnej akcii. Odcestoval však na pohreb bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana, preto hrad rozsvietia bez jeho prítomnosti.

Hrad ožije rozprávkami

Ľubovniansky hrad ožije rozprávkami. Ľubovnianske múzeum pripravilo pre žiakov základných škôl tradičné podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa detí – Vstúpte s nami do rozprávky.

Oprava hradu bude na jar pokračovať

Rekonštrukcia renesančného paláca na hrade Ľubovňa bude na jar pokračovať. Vláda na svojom stredajšom zasadnutí v Poprade rozhodla o pridelení 500-tisíc eur na rekonštrukciu paláca. „Sme spokojní, že práce budú pokračovať,“ povedala pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková. Náklady na druhú a čiastočne aj tretiu etapu rekonštrukčných prác renesančného paláca predstavujú takmer 1,3 milióna eur. Zvyšnú časť peňazí poskytne múzeu Prešovský samosprávny kraj ako jeho zriaďovateľ.