Na hrade Stará Ľubovňa predstavia vývoj podoby Krakova počas šiestich storočí

Obrázok k článku

Podoby poľského mesta Krakov od udelenia mestských práv v roku 1257 až do polovice 18. storočia si môžu od štvrtka 12. októbra pozrieť návštevníci hradu v Starej Ľubovni, otvorili tam medzinárodnú výstavu Cracovia 3D. Podľa riaditeľa Ľubovnianskeho múzea Dalibora Mikulíka spája Starú Ľubovňu s Krakovom história, aj preto sa výstava dostala na tento slovenský hrad. „Ľubovňa bola 360 rokov súčasťou poľského zálohu. Minulý rok sme historicky prvú výstavu v Krakove organizovali my, teraz nám ukážu oni, ako vyzeral Krakov, keď sa o nás rozhodovalo na kráľovskom dvore,“ uviedol pre agentúru SITA. Medzinárodná výstava bude verejnosti prístupná vo výstavnej miestnosti do 30. januára budúceho roka.

 

Výstava znázorňuje architektonický a urbanistický vývoj Krakova. „Návštevníci sa na výstave zoznámia s vývojom zástavby na Hlavnom námestí, kde stáli obchody, a tiež akými zmenami prešli mnohé budovy v centre mesta. Okrem toho výstava predstavuje aj vývoj obranného systému mesta. Zaujímavé sú tiež informácie o vodovodoch a vodnom hospodárstve v meste,“ uviedol Mikulík. Budovy a časti mestského opevnenia budú na výstave prezentované vo forme modelov aj filmovej animácie.

 

Na hrade v Starej Ľubovni si ešte v júli počas Hradných dní pripomenuli historickú udalosť, ktorá spája obe spomínané mestá. Odohrala sa priamo na hrade v roku 1412. Išlo o mierové stretnutie kráľov Žigmunda Luxemburského a Vladislava II. Jagelovského. „Bolo to stretnutie, ktoré zasiahlo celý spišský región, pretože práve tu obaja panovníci podpísali zmluvu, takzvaný spišský záloh,“ vysvetlil Mikulík. Ten ukončila až v roku 1772 panovníčka Mária Terézia.


 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na hrade Ľubovňa vystavia poľské korunovačné klenoty

Na hrade Ľubovňa v Starej Ľubovni vystavia poľské korunovačné klenoty. Tie sa tam vrátia po viac ako 350 rokoch, keď tu boli ukryté v rokoch 1655 až 1661 počas vojny Poľska so Švédskom. Kým v 17. storočí boli na hrade uschované originálne poľské korunovačné klenoty, tentoraz sa do Starej Ľubovne vrátia ich repliky. Vernisáž poľských korunovačných klenotov bude v sobotu 3. júla 2010 v kaplnke sv. Michala na hrade Ľubovňa. Najnovší exponát Ľubovnianskeho múzea, ktorý bude stálou výstavou na hrade Ľubovňa, pozostáva z koruny, jablka, žezla a korunovačného plášťa poľského kráľa Stanislava Augusta Poniatowského.