Na hrade Ľubovňa vystavia poľské korunovačné klenoty

Na hrade Ľubovňa v Starej Ľubovni vystavia poľské korunovačné klenoty. Tie sa tam vrátia po viac ako 350 rokoch, keď tu boli ukryté v rokoch 1655 až 1661 počas vojny Poľska so Švédskom. Kým v 17. storočí boli na hrade uschované originálne poľské korunovačné klenoty, tentoraz sa do Starej Ľubovne vrátia ich repliky. Vernisáž poľských korunovačných klenotov bude v sobotu 3. júla 2010 v kaplnke sv. Michala na hrade Ľubovňa. Najnovší exponát Ľubovnianskeho múzea, ktorý bude stálou výstavou na hrade Ľubovňa, pozostáva z koruny, jablka, žezla a korunovačného plášťa poľského kráľa Stanislava Augusta Poniatowského.

Vystavené repliky korunovačných klenotov vyrobil v roku 2010 reštaurátor Józef Walczyk. Podkladom na výrobu faksimile sa stali archívne materiály z 18. storočia, ktoré sa zachovali v podobe nákresov od Jána Kryštofa Wernera a v podobe kolekcie 22 portrétov poľských kráľov od Marcella Bacciarelliho. Zhotovenie replík poľských korunovačných klenotov podporili mesto Stará Ľubovňa, Občianske združenie Priatelia hradu Ľubovňa a Poľský inštitút v Bratislave sumou 7 000 eur.


Poľské korunovačné klenoty dal vyrobiť v roku 1320 Vladislav I. Lokietko na svoju korunováciu. Používané boli až do roku 1764, keď bol nimi korunovaný poľský kráľ Stanislav August Poniatowski. Vladislav I. Lokietko sa pri svojej korunovácii odvolával na prvého poľského kráľa Boleslava Chrabrého a preto korunovačná koruna nesie až do dnešných čias názov „koruna Boleslava Chrabrého“.


Hrad Ľubovňa bol v rokoch 1412 až 1772 súčasťou poľského kráľovstva ako tzv. spišský záloh. Korunovačné klenoty a celý kráľovský poklad boli na hrad Ľubovňa prevezené po napadnutí poľského kráľovstva Švédmi v roku 1655. Kráľovský poklad bol ukrytý v útrobách hradu Ľubovňa do roku 1661, potom ho previezli späť na kráľovský hrad Wawel v Krakove. V roku 1656 navštívil hrad Ľubovňa poľský kráľ Ján Kazimír.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na hrad Ľubovňa sa vrátia poľské korunovačné klenoty

Na hrad Ľubovňa sa tohto roku vrátia poľské korunovačné klenoty. Naposledy tu boli originály uschované počas poľsko-švédskej vojny v rokoch 1655 až 1661. Do Ľubovne sa tentoraz vrátia len repliky a budú ich môcť vidieť všetci návštevníci hradu. “Sú vyrobené podľa dokumentácie z 18. storočia, kedy sa originálne klenoty reštaurovali. Podľa tejto dokumentácie poľskí zlatníci vyrobia faximile,” povedala pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková počas dnešného otvorenia letnej sezóny. Repliky poľských korunovačných klenotov by mohli tento rok prilákať na Ľubovniansky hrad viac návštevníkov, ako v roku 2009, keď aj tu pocítili dôsledky hospodárskej krízy a pokles návštevnosti. Súčasťou stálej expozície hradu sa klenoty stanú od 1. júla.

Hrad má nové osvetlenie od prezidenta Schustera

STARÁ ĽUBOVŇA 12. júna 2004 (SITA) – Dominantu Starej Ľubovne – hrad Ľubovňa bude od dnešného dňa zvýrazňovať nové nočné osvetlenie. Aj keď je osvetlenie hradu funkčné už od polovice mája, s jeho zapnutím čakali na prezidenta Rudolfa Schustera, ktorý sa chcel osobne zúčastniť na dnešnej akcii. Odcestoval však na pohreb bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana, preto hrad rozsvietia bez jeho prítomnosti.