Na hrade Ľubovňa prebieha jedenásty ročník letných hradných rozprávok

Obrázok k článku

Jedenásty ročník letných hradných rozprávok v Starej Ľubovni prilákal počas prvého dňa 752 návštevníkov. Muzikál Soľ a láska nad zlato ponúka hrad Ľubovňa od pondelka do nedele 16. júla. „Už v minulosti sme mali na hrade aj výstavu Soľ nad zlato, pretože práve hrad Ľubovňa a rieka Poprad boli v minulosti súčasťou významnej obchodnej cesty, na ktorej sa obchodovalo aj so soľou z poľskej Bochne a Vieličky, tá zásobovala veľkú časť Európy,“ vysvetlil pre agentúru SITA Dalibor Mikulík, riaditeľ Ľubovnianskeho múzea. Zároveň pripomenul, že v prípade muzikálu nejde len o rozprávku, podarilo sa do nej zakomponovať aj historické fakty z dejín samotného hradu.

 

Režisérom muzikálu je aj tento rok spisovateľ Peter Karpinský, autorkou textov piesní Eva Kolárová. Muzikál zobrazuje putovanie Marušky, ktorú jej otec, kráľ, vyhnal z hradu po známej odpovedi, že ho má rada ako soľ. Návštevníci hradu putujú spolu s ňou, prechádzajú jednotlivé nádvoria. „Práve toto sa im páči, že to nie je statické, ale popri rozprávke si môžu pozrieť aj rôzne zákutia hradu,“ poznamenal Mikulík, podľa ktorého ide o jedno z najobľúbenejších podujatí na hrade. „Keď sme s tým pred jedenástimi rokmi začínali, netušili sme, že to dotiahneme až takto ďaleko a že to bude mať taký úspech,“ skonštatoval. Zároveň pripomenul, že k rozprávkam už bola vydaná aj kniha Petra Karpinského, CD s piesňami a vlani aj historicky prvý hradný komiks s názvom Diablova skala, ktorý približuje legendu o postavení hradu Ľubovňa.

 

11. ročník hradného muzikálu s pesničkami na hrade Ľubovňa si môže verejnosť pozrieť do nedele 16. júla o 10:30, 12:30, 14:30 a 16:30. V piatok múzeum okrem toho ponúkne aj koncert speváčky Jany Kirschner. Vystúpi o 20:00 v skanzene pod rozsvieteným nočným hradom, počas jeden a polhodinového koncertu predstaví svoje najnovšie hity.

 

 

Obrázok k článku

 

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články