Na hrade Ľubovňa otvorili zrekonštruovaný renesančný palác

Obrázok k článku

Po 260-tich rokoch je oddnes otvorený pre verejnosť zrekonštruovaný renesančný palác na hrade Ľubovňa. Rekonštrukciu paláca začalo Ľubovnianske múzeum už v roku 2008. Stavebné práce si vyžiadali náklady v celkovej výške 1,716 mil. eur. V Starej Ľubovni sa tak podarilo zachrániť palác, ktorý chcela svojho času panovníčka Mária Terézia spolu s celým hradom rozobrať na stavebný materiál. „Počas rekonštrukčných prác sme odkryli v hradnej skale vytesaný pivovar. Spolu s najstarším zachovaným kamenným liehovarom v Európe tak máme v rámci hradu dve výnimočné miesta. Históriu oboch sme sa rozhodli zachytiť v dvoch nových expozíciách, priamo v renesančnom paláci,“ uviedol riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.
Hrad i nové expozície sa rozhodlo múzeum prezentovať novátorským spôsobom. Obnovené kultúrne dedičstvo môžu návštevníci vzhliadnuť prostredníctvom 3D animácie archeologických nálezov z hradu Ľubovňa. Vznik hradného pivovaru datuje Dalibor Mikulík po roku 1553. Najstarší zachovaný kamenný liehovar v Európe fungoval v rámci hradu už okolo roku 1746. História liehovarníctva je bohatá nájdenými receptami o výrobe pálenky, napríklad i tradičnej Spišskej borovičky.
Renesančný palác bol ruinou od 18. storočia. Posledné opravy na renesančnom paláci sa robili za čias poľskej kráľovnej Márie Jozefíny v polovici 18. storočia, no celková obnova nebola dokončená. K tej sa pristúpilo až na začiatku 21. storočia. „Obnova zrúcaniny bola finančne veľmi náročná záležitosť. Sumu 0,716 mil. eur investoval z vlastných zdrojov Prešovský samosprávny kraj ako vlastník objektu. Následne vláda poskytla Ľubovnianskemu múzeu jeden milión eur na dokončenie rekonštrukčných
Renesančný palác postavili počas veľkej renesančnej prestavby hradu, ktorý v roku 1553 postihol ničivý požiar. Tento požiar zničil gotický palác v susedstve veže. Obnovné práce na hrade uskutočnili z nariadenia poľského panovníka Žigmunda Augusta, počas starostovania Jána Bonera najmä v rokoch 1554 – 1557. V tomto období bol na mieste starej stredovekej kuchyne vystavaný veľkolepo riešený renesančný palác. Bol vybudovaný na skalnom výbežku hradného kopca. Projektoval ho Joannes Frankenstein. V dolnej časti paláca bol v skale vysekaný pivovar, nad ním sa nachádzali pekáreň a kuchyňa. V hornej časti bola situovaná reprezentačná sieň a dve izby. Na výstavbu paláca s rozmermi 28 x 19 metrov s dvoma podzemnými a troma nadzemnými podlažiami sa použilo 10 000 ton kameňa, čo v danej dobe predstavovalo 5 320 vozov nákladu. Podľa tradície kamene tatranskej žuly, osadené na niektorých miestach obvodových múrov paláca, symbolizujú miesta, kde prišli o život jeho stavitelia.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Oprava hradu bude na jar pokračovať

Rekonštrukcia renesančného paláca na hrade Ľubovňa bude na jar pokračovať. Vláda na svojom stredajšom zasadnutí v Poprade rozhodla o pridelení 500-tisíc eur na rekonštrukciu paláca. „Sme spokojní, že práce budú pokračovať,“ povedala pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková. Náklady na druhú a čiastočne aj tretiu etapu rekonštrukčných prác renesančného paláca predstavujú takmer 1,3 milióna eur. Zvyšnú časť peňazí poskytne múzeu Prešovský samosprávny kraj ako jeho zriaďovateľ.

Na hrad Ľubovňa sa vrátia poľské korunovačné klenoty

Na hrad Ľubovňa sa tohto roku vrátia poľské korunovačné klenoty. Naposledy tu boli originály uschované počas poľsko-švédskej vojny v rokoch 1655 až 1661. Do Ľubovne sa tentoraz vrátia len repliky a budú ich môcť vidieť všetci návštevníci hradu. “Sú vyrobené podľa dokumentácie z 18. storočia, kedy sa originálne klenoty reštaurovali. Podľa tejto dokumentácie poľskí zlatníci vyrobia faximile,” povedala pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková počas dnešného otvorenia letnej sezóny. Repliky poľských korunovačných klenotov by mohli tento rok prilákať na Ľubovniansky hrad viac návštevníkov, ako v roku 2009, keď aj tu pocítili dôsledky hospodárskej krízy a pokles návštevnosti. Súčasťou stálej expozície hradu sa klenoty stanú od 1. júla.

Odpovede

  1. Aktualne ten interier

    Aktualne ten interier rozhodne velkolepo rieseny nie je, a to mi stacilo aj fotky vidiet. Urobili z toho industrialny sklad a tak to je. Keby som mal cas a trocha praxe s vizualizacnymi toolmi, hned by som spravil svoju predstavu,a myslim ze by som sa nou niektorym/viacerym trafil od ich, komu sa to aktualne riesenie nepaci..Moj nazor v debate danej zalozke hradu poznate.

Comments are closed.