Na hrade Kežmarok ožívajú osobnosti späté s bitkou o Viedeň

Obrázok k článku

Múzeum v Kežmarku ponúka návštevníkom hradu unikátnu výstavu V tieni tureckého polmesiaca. Približuje významnú európsku udalosť, a to obliehanie Viedne osmanskými vojskami v roku 1683. „Okrem bohatého textového materiálu, ktorý rozpráva o historických udalostiach súvisiacich s bitkou, je vystavená aj kópia obrazu Bitka o Viedeň zo 17. storočia. Celú výstavu dopĺňajú voskové figuríny znázorňujúce hlavných aktérov tejto bitky,“ povedala pre agentúru SITA riaditeľka múzea Erika Cintulová. Ako pripomenula, pri tejto udalosti bol aj kežmarský rodák, sedmohradský vojvoda Imrich Thököly (1657-1705) ako vodca protihabsburského povstania a spojenec Osmanov.

 

Výstava približujúca ťaženie Osmanskej ríše tak ponúka možnosť predstaviť osobnosti späté s týmto konfliktom. „Ide o veľkovezíra Kara Mustafu, cisára Leopolda I., ostrihomského arcibiskupa Juraja Pohronca Selepčéniho, vojvodu Karola Lotrinského a poľského kráľa Jána III. Sobieskeho, ktorí sú stvárnení ako voskové figuríny v replikách dobových kostýmov,“ informovala Cintulová. Autorom výstavy je Miroslav Vetrík, organizátor Korunovačných slávností v Bratislave.

 

Výstava na Kežmarskom hrade je verejnosti prístupná do 15. marca na prízemí pri pokladni. Vstup na ňu je zdarma a je sprístupnená v rámci otváracích hodín múzea, od pondelka do piatku od 09:00 do 15:00.

 

foto: Bitka pri Viedni, maľba z 18. storočia, zdroj: sk.wikipédia.org

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V SNM otvorili výstavu o histórii Turkov na Slovensku

Turci na Slovensku je názov novej výstavy v Slovenskom národnom múzeu, ktorá prezentuje turecké pamiatky zo zbierok viacerých múzeí na Slovensku. Výstava približuje návštevníkom vyše 150-ročnú históriu Turkov na Slovensku, ktorá začala bitkou pri Moháči. Turecké výboje zanechali v dejinách nášho územia nezmazateľnú stopu. Turci po víťaznej bitke pri Moháči v roku 1526 na dlhšie obdobie ovplyvnili dejiny Európy a predovšetkým nášho územia.

Kežmarok: Hladomorňa má po viac ako 200 rokoch strechu

10. júna 2008 – Do hradnej hladomorne na Kežmarskom hrade už nebude zatekať. Kežmarské múzeum v týchto dňoch dokončuje zastrešenie a rekonštrukciu hladomorne, ktorá bola bez strechy viac ako 200 rokov od požiaru hradu v 18. storočí. Zastrešená hladomorňa s vyhliadkovou terasou nebude jedinou tohtoročnou novinkou na Kežmarskom hrade.