Na hrade Brekov sa uskutočnili Drugethovské hradné slávnosti

Obrázok k článku

Na hrade Brekov sa v nedeľu 30. júla uskutočnil 3. ročník Drugethovských hradných slávnosti. Od 14. hodiny sa návštevníkom hradu predstavili šermiari, stredoveká hudba, pripravená bola jazda na koňoch. Otvorená bola aj nová hradná pivnica, ktorú miestni dobrovoľníci rekonštruovali posledné dva roky. Vo vytvorenom múzeu návštevníci uvideli zaujímavé nálezy, ktoré sa na hrade v posledných rokoch našli. Zároveň si mohli doplniť aj pečiatky, ktoré zbierajú v kampani Letohrad 2017.

 

Ako pre agentúru SITA povedal Stanislav Macinský z Občianskeho združenia (OZ) na záchranu Brekovského hradu, návštevníci si po prvýkrát mohli pozrieť aj repliku dverí zo 17. storočia, ktoré tvoria vchod do pivnice. „Bola to pivnica na skladovanie vína. V zime je tam teplo, v lete zase zima. V pivnici sa v minulosti nesedelo, ale my sme tam spravili stoly a lavice, aby sa tam dalo posedieť,“ prezradil Macinský. Dodal, že pôvodné dvere boli dubové a kované zo železa a pri ich replike sa snažili čo najviac priblížiť tomuto obdobiu. Na ich výrobu získalo OZ v rámci grantového programu Šariš ľuďom sumu 800 eur. V budúcnosti uvažujú aj o vytvorení schodov vedúcich do pivnice. „Schody tam pôvodne nikdy neboli, lebo sudy s vínom sa tam váľali. O ich vytvorení ale uvažujeme pre pohodlnejší vstup pre ľudí,“ dodal Macinský.

 

Návštevníci sa okrem týchto noviniek mohli počas slávnosti oboznámiť aj s prácou, ktorá sa na hrade počas letnej sezóny robí. Prostredníctvom projektu zapojenia nezamestnaných do obnovy hradov sa na oprave Brekovského hradu tento rok podieľa 20 ľudí bez práce. Robia stavebné úpravy na dvoch budovách, ktoré sú hradnými bránami. „Prvá sa už robí päť rokov a chceli by sme ju dokončiť. Pustili sme sa aj do druhej brány, ktorá je vstupom na nádvorie, no je vo vážnom stave. Uvidíme, koľko sa toho stihne v tomto roku,“ povedal Macinský. Na projekt získali od ministerstva kultúry dotáciu vo výške 28-tisíc eur. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny prepláca mzdu nezamestnaných. Projekt potrvá do novembra. Od konca minulého týždňa pracuje na hrade, cez projekt Inex Slovakia, počas dvoch týždňov aj desať zahraničných dobrovoľníkov z Taiwanu, Mexika, Španielska, Holandska a Nemecka. „Za stravu robia pomocné práce, my pre nich zase pripravujeme zaujímavý program ako sú túry v okolí, splav rieky, alebo návšteva kúpaliska,“ uviedol Macinský.

 

Brekovský hrad sa nachádza pri ceste medzi mestami Strážske a Humenné nad obcou Brekov. Stredoveký hrad bol v roku 1963 vyhlásený za kultúrnu pamiatku. OZ na záchranu Brekovského hradu sa o jeho rekonštrukciu a záchranu pokúša od roku 2009. „Za toto obdobie sme zrekonštruovali múry, ktoré zmenili pohľad na hrad a tiež jeho časti, ktoré hrozili že spadnú,“ dodal Macinský.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na Silvestra dobyli zrúcaninu Brekovského hradu stredovekým delom

Združenie na záchranu Brekovského hradu pripravilo na silvestrovský deň pre svojich priaznivcov a milovníkov turistiky výstup na hrad. Ako uviedol pre agentúru SITA riaditeľ združenia Stanislav Macinský, zraz je o 12:00 pri kostole v dedine, odkiaľ sa pôjde spoločne na hradný vrch. Sprievod bude pri výstupe podporovať živá hudba. Ide o tretí ročník silvestrovského výstupu. Na zrúcaninu hradu sa bude aj strieľať z makety stredovekého dela petardami. Vlani sa na túru vydali aj rodiny s malými deťmi, najmenší účastník mal okolo dvoch rokov. Organizátori prišli v historických kostýmoch.