Na hrad Ľubovňa sa vrátia poľské korunovačné klenoty

Na hrad Ľubovňa sa tohto roku vrátia poľské korunovačné klenoty. Naposledy tu boli originály uschované počas poľsko-švédskej vojny v rokoch 1655 až 1661. Do Ľubovne sa tentoraz vrátia len repliky a budú ich môcť vidieť všetci návštevníci hradu. “Sú vyrobené podľa dokumentácie z 18. storočia, kedy sa originálne klenoty reštaurovali. Podľa tejto dokumentácie poľskí zlatníci vyrobia faximile,” povedala pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková počas dnešného otvorenia letnej sezóny. Repliky poľských korunovačných klenotov by mohli tento rok prilákať na Ľubovniansky hrad viac návštevníkov, ako v roku 2009, keď aj tu pocítili dôsledky hospodárskej krízy a pokles návštevnosti. Súčasťou stálej expozície hradu sa klenoty stanú od 1. júla.

Začiatok tohtoročnej letnej turistickej sezóny na hrade Ľubovňa sa nesie v znamení Roku kresťanskej kultúry. Pri tejto príležitosti v nedeľu 2. mája 2010 v gréckokatolíckom kostole v skanzene ľudovej architektúry pod hradom posvätili zreštaurovaný ikonostas a historický zvon sv. Michala Archanjela. Ľubovnianske múzeum uskutočnilo túto historicky významnú investíciu z vlastných príjmov. Vo výstavnej miestnosti hradu Ľubovňa sprístupnilo múzeum výstavu „Dialógy… Od opátstva Escaladieu v Bigorre po Červený kláštor na Spiši“. Výstava je výsledkom vzájomnej francúzsko-slovenskej spolupráce medzi Prešovským samosprávnym krajom a Generálnou radou Horných Pyrenejí.


Počas celého roka bude na Ľubovnianskom hrade pokračovať rekonštrukcia renesančného paláca, ktorý je už viac ako 200 rokov ruinou. Po statickom zabezpečení celého objektu dostane palác novú strechu. Vo vnútri paláca vzniknú nové expozičné priestory. Zastrešený renesančný palác bude slúžiť aj na organizovanie kultúrnych podujatí v prípade nepriaznivého počasia, aké zasiahlo Starú Ľubovňu počas dnešného slávnostného otvorenia sezóny. Viaceré exteriérové podujatia museli byť pre silný dážď zrušené.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na hrade Ľubovňa vystavia poľské korunovačné klenoty

Na hrade Ľubovňa v Starej Ľubovni vystavia poľské korunovačné klenoty. Tie sa tam vrátia po viac ako 350 rokoch, keď tu boli ukryté v rokoch 1655 až 1661 počas vojny Poľska so Švédskom. Kým v 17. storočí boli na hrade uschované originálne poľské korunovačné klenoty, tentoraz sa do Starej Ľubovne vrátia ich repliky. Vernisáž poľských korunovačných klenotov bude v sobotu 3. júla 2010 v kaplnke sv. Michala na hrade Ľubovňa. Najnovší exponát Ľubovnianskeho múzea, ktorý bude stálou výstavou na hrade Ľubovňa, pozostáva z koruny, jablka, žezla a korunovačného plášťa poľského kráľa Stanislava Augusta Poniatowského.

Oprava hradu bude na jar pokračovať

Rekonštrukcia renesančného paláca na hrade Ľubovňa bude na jar pokračovať. Vláda na svojom stredajšom zasadnutí v Poprade rozhodla o pridelení 500-tisíc eur na rekonštrukciu paláca. „Sme spokojní, že práce budú pokračovať,“ povedala pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková. Náklady na druhú a čiastočne aj tretiu etapu rekonštrukčných prác renesančného paláca predstavujú takmer 1,3 milióna eur. Zvyšnú časť peňazí poskytne múzeu Prešovský samosprávny kraj ako jeho zriaďovateľ.

Hrad má nové osvetlenie od prezidenta Schustera

STARÁ ĽUBOVŇA 12. júna 2004 (SITA) – Dominantu Starej Ľubovne – hrad Ľubovňa bude od dnešného dňa zvýrazňovať nové nočné osvetlenie. Aj keď je osvetlenie hradu funkčné už od polovice mája, s jeho zapnutím čakali na prezidenta Rudolfa Schustera, ktorý sa chcel osobne zúčastniť na dnešnej akcii. Odcestoval však na pohreb bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana, preto hrad rozsvietia bez jeho prítomnosti.