Na historických nástrojoch z nitrianskeho hradu hrá filharmónia, vystavia ich v Diecéznom múzeu

Obrázok k článku od zora.

Vzácne historické hudobné nástroje z Nitrianskeho hradu sú už zreštaurované. Nitrianske biskupstvo im pripravilo miesto v Diecéznom múzeu na hrade, osadiť by ich mali v lete. Reštaurovanie hudobných nástrojov, z ktorých niektoré majú aj 200 rokov, zabezpečila Slovenská filharmónia. „Na základe dohody na nich filharmónia môže počas koncertnej sezóny hrať,“ povedal pre agentúru SITA diecézny ekonóm Biskupstva Nitra Martin Štofko. Reštaurovanie zaplatilo biskupstvo z grantu z ministerstva financií a z vlastných prostriedkov. Slovenská filharmónia hradila získanie certifikátov, ktoré určili vek a hodnotu nástrojov. „Už v minulosti sa falšovali veci a mnohokrát sa stalo, že nástroj mal v sebe nejakú nálepku, ktorá ani zďaleka nezodpovedala pravde,“ zdôvodnil Štofko.

 

Ako priblížil, hudobné nástroje sú sláčikové, je ich sedem, z toho dva sú veľké a päť je malých. „Mám echo, že je tam jeden nástroj, ktorý je vzácny nielen tým, že je starý, ale aj tým, že je barokový a aj zostal barokový, teda neprerobil sa na modernejší,“ povedal Štofko. Vzácna je aj basa vyrobená v roku 1905 v Budapešti, ktorú reštaurovali odborníci v Nemecku.

 

Nástroje budú môcť vidieť návštevníci Nitrianskeho hradu v podzemnej miestnosti Diecézneho múzea. „Spravené sú už vitríny aj osvetlenie, už len čakáme na nástroje. Filharmónia nám dokonca sľúbila, že by na nich nahrala aj niektoré skladby,“ dodal Štofko. Nahrávky majú doplniť expozíciu, ktorá bude interaktívna. Návštevník si bude môcť sám vybrať, ktorý nástroj chce počuť.

 

foto zdroj: commons.wikimedia.org

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články