Na festival Vôňa agátu prišlo približne tisíc ľudí

Obrázok k článku

Napriek daždivému počasiu na ôsmy ročník festivalu Vôňa agátu – deň otvorených pivníc v Malom Horeši, okres Trebišov, prišlo v priebehu soboty, 14. mája,  okolo tisíc ľudí. „Začiatok festivalu nám narušil silný dážď, no aj tak prišlo dosť veľa ľudí. Keď prestalo, ľudia začali húfne prichádzať. A tak hoci sa celkom nenaplnili naše očakávania, považujem festival za vydarený,“ povedal starosta obce Csaba Furik. V 23 pivniciach priateľskej takmer rodinnej atmosfére ľudia mohli ochutnať 46 druhov vín z produkcie miestnych vinárov.

 

Na festival prišli nielen miestni, ale aj desiatky ľudí z viacerých okresov východného Slovenska. Veľa návštevníkov prišlo z prihraničnej oblasti Maďarska. Prišli ochutnať dobré vínko a dobrú náladu podčiarkoval bohatý kultúrny program, ale i dobré miestne jedlá, medzi ktoré patrí vychýrený malohorešský kapustový a tvarohový koláč – Géresi béles, odporúčaná pochutina k vínam.

 

Ako uviedla výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Alena Jurková Vargová, festival patrí k TOP podujatiam programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita. Podujatie organizuje spolu s obcou miestny Spolok vinárov a vinohradníkov Polyhos. Podujatie má charakter kultúrno-gastronomického festivalu s dôrazom na ochutnávku vín miestnych vinárov. Sortiment vín je obohatený miestnymi odrodami, ako Polyhos, Medovec, Kadarka a iné. Polyhos je nielen meno bájneho hrdinu, ale aj názov viniča, ktorý sa tu pestuje už od avarských čias.

 

Približne 500 rokov staré pivničky sú vyhĺbené v tufe, no vchody majú obložené andezitom. Nachádzajú sa v jednom z najkrajších kútov regiónu Medzibodrožie, v malebnom agátovom háji pri obci. Viac ako 80 vchodov ukrýva takmer 380 vínnych pivníc. Podľa miestnej legendy pochádzajú z čias tatárskych nájazdov a slúžili miestnemu obyvateľstvu ako skrýša. Neskôr boli prebudované na vínne pivnice. V jednom vonkajšom vchode sa skrýva niekoľko pivníc, ktoré majú stabilnú klímu po celý rok, čo je vhodné na uschovávanie vína. V okolí pivníc v agátovom háji je vybudovaných viacero prístreškov a ohnísk. Vinice pri pivniciach tu však nenájdete. „Tu máme vedľa seba dva kopce, jeden voláme Pivničný a susedný, na ktorom sú vinice, nazývame Viničný. Rozloha viníc sa pohybuje okolo 100 až 150 hektárov.

 

„Gazda ide ráno robiť do vinice okolo pivničného kopca, zastaví sa vo svojej pivnici a dá si vínko. Potom celý deň robí vo vinici. Pri návrate domov sa zase zastaví vo svojej pivnici a posilní sa vínkom,“ povedal Furik. Doložil, že hrozno po oberačke vezie vinár domov, kde vylisuje mušt. „Vchod do tufovej pivnice je veľmi strmý, preto sa voľakedy sudy prepravovali a spúšťali do pivnice na špeciálnych sánkach. Dnes sa privezie mušt k vchodu do pivnice a do sudov ho stáčame cez hadice. Je to menej namáhavé,“ hovorí Furik. V Malom Horeši víno dorábajú len malí vinohradníci, ktorí používajú tradičné technologické postupy, a preto je tunajšie víno autentické, pričom sa s ním v obchodnej sieti nestretnete. Niektorí malohorešskí vinohradníci ponúkajú víno vo fľašiach so svojimi etiketami, no je to skôr ako suvenír.

 

TERRA INCOGNITA je samostatný program iniciovaný regionálnou samosprávou na podporu kultúry a rozvoja kultúrneho cestovného ruchu prostredníctvom vytvorenia trvalo udržateľnej ponuky destinácií, produktov a služieb. Od januára 2015 sa program Terra Incognita realizuje pod gesciou KOCR KK.

 

Hlavnou témou programu je kultúrne dedičstvo rozložené a zachované na troch tematických cestách – železnej, gotickej a vínnej. Historický potenciál v jednotlivých obciach a mestách Košického kraja tak vytvoril línie jedinečných ciest, po ktorých môže návštevník putovať a spoznávať nielen historické témy jednotlivých ciest, ale aj zažiť jedinečnú atmosféru kultúrnych, športových a iných podujatí, ktoré na týchto cestách ponúka kraj.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články