Na dvore trnavskej radnice bude prešovačka ako v stredoveku

Obrázok k článku

Stredoveká prešovačka otvorí v piatok 2. septembra vinársku sezónu v Trnave. Na nádvorí radnice si Trnavčania aj návštevníci pripomenú slávnu minulosť mesta, ktorá bola spojená práve s vínom. Súčasťou prešovačky budú hrané scénky, ktoré priblížia vinárske práce z obdobia stredoveku.

 

,,Dievčatá budú bosými nohami šliapať hrozno, mladíci ho budú prešovať a návštevníci budú mať možnosť ochutnať hroznový mušt priamo z prešu. Svoje umenie predvedú aj hudobníci a stredovekí šľachtici, ktorí ukážu, ako správne osláviť začiatok sezóny,“ priblížila Stredovekú prešovačku Michaela Potočárová z oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism. Na nádvorí radnice bude ochutnávka vín z vinárstiev regiónu. Tohtoročnou novinkou bude ochutnávka najstaršieho slovanského nápoja – medoviny.

 

Trnava má bohatú vinársku minulosť, ktorú si každoročne pripomína nielen Stredovekou prešovačkou, ale aj medzinárodnou výstavou Víno Tirnavia, Dňom vínnych pivníc a ďalšími podujatiami. V dávnej minulosti patrila Trnava, prvé slobodné kráľovské mesto na Slovensku, medzi najaktívnejších vývozcov vína vo vtedajšom Uhorsku a v mnohých domoch si mešťania budovali rozsiahle pivnice na uskladnenie vína. Trnavčania vlastnili v minulosti množstvo vinohradov v chotároch dnešnej bratislavskej Rače či Vajnôr, Svätého Jura, Pezinka, Modry a v ďalších dodnes vychytených vinohradníckych lokalitách.

 

Oblastná organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism bude počas jesene organizovať Sobotné vínne tour, počas ktorých bude možné navštevovať lokálne vinárstva a degustovať ich vína.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články