Na ďalšiu rekonštrukciu Baziliky sv. Jakuba v Levoči ide viac ako milión eur

Obrázok k článku od zora.

Viac ako jeden milión eur si vyžiadajú ďalšie rekonštrukčné práce na Bazilike sv. Jakuba v Levoči, tentokrát sa budú týkať najmä konečných stavebných úprav v exteriéri. „Rekonštruovať sa bude spodná časť baziliky, južná predsieň a veža. S niektorými prácami sa už začalo v decembri minulého roka, hneď ako to počasie dovolí, bude sa v nich pokračovať,“ informovala agentúru SITA Alžbeta Pitoráková z oddelenia investičnej činnosti, územného plánovania a životného prostredia na Mestskom úrade v Levoči. Mesto na tento účel získalo grant 948 500 eur z Ministerstva kultúry SR z grantovej schémy Obnov si svoj dom, zo svojho rozpočtu prispeje sumou viac ako 60-tisíc eur. Rekonštrukcia by mala byť ukončená do troch rokov.

 

Za zhruba jedenásť rokov už mesto prostredníctvom rôznych grantov a výziev investovalo do baziliky 2,7 milióna eur. Tie išli napríklad do opláštenia, obvodového múru chrámu, aj do odvodnenia i prestrešenia. Teraz čakajú baziliku posledné práce. „Z fasády sa odstránia všetky cementové, zavlhnuté, poškodené a oduté omietky. Murivo sa dôkladne očistí, odsolí a stabilizuje. Zachovajú sa pôvodné fragmenty a zrealizujú sa nové omietky s náterom,“ konkretizovala Pitoráková. Sanácia čaká podľa jej slov aj soklový kamenný obklad veže, vymenia sa tiež poškodené kamenné články. V novogotickom lomenom okne západnej fasády osadia nové vitráže, obnovené budú aj všetky vitrážové výplne južnej fasády. „V interiéri veže sa urobia nové elektrické rozvody, očistia sa omietky a schodisko. Počas prác sa doplní aj architektonicko-historický výskum,“ informovala Pitoráková.

 

Napriek prácam návštevnosť baziliky nebude obmedzená. „Pokračovať sa bude v doterajšom režime, návštevníkov bude možno obťažovať len lešenie a oplotenie staveniska,“ poznamenal Kamil Tomčofčík z oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta v Levoči. To tam bolo niekoľko rokov aj počas predošlých rekonštrukčných prác, po avizovaných posledných prácach by už mohlo zmiznúť. „Veríme, že po ukončení tohto projektu už bude exteriér baziliky definitívne zrekonštruovaný,“ dodal Tomčofčík.

 

Chrám sv. Jakuba bol postavený v prvej polovici 14. storočia a patrí medzi najväčšie gotické kostoly na Slovensku. V roku 2015 bol povýšený na Baziliku minor. Bohoslužby slúži denne už 700 rokov ako farský kostol bývalého slobodného kráľovského mesta. Bazilika a jej interiérové vybavenie je od roku 1965 národnou kultúrnou pamiatkou. Pozornosť pútajú najmä gotické oltáre, najmä hlavný oltár, ktorý zhotovil Majster Pavol z Levoče z lipového dreva a je najvyšší svojho druhu na svete, má 18,62 metra. Od roku 2009 je súčasťou súboru zapísaného do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO ako Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články