Na čom sedela Európa

Ilustračné foto

Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice pripravilo pre svojich návštevníkov počas letnej turistickej sezóny výstavu vývoja stoličky pod názvom Na čom sedela Európa. Návštevníci ju môžu vidieť vzápadnom krídle Bojnického zámku v dňoch od 20. júla do 30. septembra denne od 9:00 do 17:00.

„Výstava predstaví vývoj snáď najdôležitejšieho kusu nábytku – stoličky, tak ako ním prešla v priebehu storočí. Ľudia si v podstate neuvedomujú, aký je to dôležitý kus nábytku a možno začnú oňom rozmýšľať, až keď dlho sedia na nie práve pohodlnej stoličke, ktorej výrobcovia a najmä dizajnéri zabudli na hlavnú mierku, na človeka,“ uviedla Lucia Sokolová z oddelenia marketingu Slovenského národného múzea – Múzea Bojnice. Maxim Gorkij kedysi napísal: Treba si vážiť ľudský zadok, aby sme vyrobili dobrú stoličku. Výstava tak ukáže, ako sa s tým vysporiadali starí majstri v minulosti. „Návštevníci pri prehliadke expozície často prejdú okolo stoličiek tak, že ich jednotlivo nevnímajú. Nemajú možnosť bližšie sa zoznámiť s históriou tak potrebného a dôležitého kusa nábytku, akým stolička vždy bola. Preto im túto možnosť ponúka naša výstava,“ dodala Sokolová.

Okrem stoličiek zo zbierkového fondu Slovenského národného múzea – Múzea Bojnice vystavia aj stoličky zo zbierkových fondov ďalších slovenských múzeí, patriacich pod Slovenské národné múzeum.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenské národné múzeum ponúka novú vstupenku

Návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave môžu navštíviť na jednu vstupenku sedem múzeí, ktoré pod neho spadajú. Týka sa to Prírodovedného múzea, zrekonštruovanej budovy a expozície Múzea židovskej kultúry na Židovskej ulici, Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi a štyroch budov múzeí na Žižkovej ulici – teda Archeologického múzea, Múzea kultúry karpatských Nemcov, Múzea kultúry Maďarov na Slovensku a Výstavného pavilónu Podhradie.

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.