Na Bojnickom zámku otvorili zbrojnicu grófa Pálffyho

Zbrojnica grófa Jána Františka Pálffyho obohatila počas letnej sezóny expozície na Bojnickom zámku. Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice ju zriadilo pri príležitosti stého výročia úmrtia tohto posledného šľachtického majiteľa zámku. “Vystavené exponáty približujú dávny čas krutých bojov, rytierskych turnajov, ale aj lovu a poľovačiek. Okrem zbraní pochádzajúcich z rôznych častí Európy návštevníci majú možnosť vidieť aj orientálne zbrane z Perzie či Indie,” uviedla pre agentúru SITA vedúca Oddelenia marketingu a služieb Bojnického múzea Petra Gordíková. Zbrojnica je v západnom krídle Zámku Bojnice, prístupná je počas otváracích hodín múzea, a to do konca septembra 2008.

Bojnický zámok stojí na travertínovej kope nad rovnomenným mestom neďaleko Prievidze na Hornej Nitre. Prvá písomná zmienka o existencii hradu je z roku 1113 v listine zoborského opátstva. Gróf Pálffy ho na konci 19. storočia dal prestavať podľa vzoru francúzskych gotických zámkov v údolí rieky Loire. Rozsiahla neogotická prestavba sa uskutočnila v priebehu rokov 1889 – 1910. Gróf Pálffy sa jej úplného dokončenia nedožil, zomrel vo Viedni 2. júna 1908, uvádza internetová stránka múzea.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zbrane a zbroj

Od 9. júla do 30. septembra 2004 si návštevníci v priestoroch Bojnického zámku môžu pozrieť zaujímavú výstavu zbraní pochádzajúcich z 15. až 19. storočia pod názvom „Zbrane a zbroj“.

Bojnický zámok patrí rozprávkam

BRATISLAVA 18. júna (SITA) – Fantázia a čary ovládli oddnes až do nedele Bojnický zámok. Zámocké múzeum Slovenského národného múzea v Bojniciach (okres Prievidza) ponúka malým i veľkým denne od 9:00 do 17:00 rozprávkový program. Návštevníkov čaká zaujímavá prehliadka, počas ktorej sa dozvedia, že Bojnický zámok je pre kliatbu ťažko prístupný. Rozprávkové bytosti sa totiž rozhodli prevziať vládu nad zámkom do svojich rúk a zámok môžu odkliať iba traja odvážni mládenci.