Na Baťovom kanáli otvorili piatu plavebnú sezónu

Obrázok k článku

Plavebnú sezónu na Baťovom kanáli otvorili dnes v Skalici symbolickým odomknutím jeho hladiny. Začínajú tak pravidelné víkendové plavby zo skalického prístavu k technickej pamiatke Výklopník v Sudoměřiciach, ale aj možnosť viacdenných plavieb kajutovými loďami až po Otrokovice. Baťov kanál je už piaty rok jedným z turistických lákadiel Záhoria.

Víkendové plavby podľa prevádzkovateľa skalického prístavu Mariána Tongeľa plnia úlohu ukážkových. Z doterajších skúseností vyplýva, že ľudia sa plavby po kanáli boja, ukážky ich majú presvedčiť, že nemajú dôvod. Dobrou správou pre turistov je podľa Tongeľa tohtoročné zníženie cien za služby.

Baťov kanál vznikol v 30. rokoch 20. storočia ako projekt využívaný na zavlažovanie územia a prepravu uhlia. Na tieto účely sa využíval až do roku 1960. V 90. rokoch sa začal využívať na turistické účely.
Táto unikátna vodná cesta dostala oficiálne meno Baťov kanál 1. mája 2002 za účasti Tomáša Baťu ml. a obnovil sa tak ľudový názov „Baťák“. Plavebná trasa Baťovho kanála začína slovenským prístavom v Skalici a končí sa v Českej republike prístavom v Otrokoviciach. V súčasnosti má Baťov kanál 60 km, na celom toku je niekoľko prístavov a prístavísk, ktoré slúžia ako zázemie pre turistov a zároveň ponúkajú turistické služby. Baťov kanál vedie čiastočne po umelo vybudovaných kanálových častiach a čiastočne po rieke Morave. Plavebná hĺbka kanála je v priemere 1,5 m.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články