Múzeum zrenovovalo Gándhího záchod

12. september 2008 – Múzeum niekdajšieho indického vodcu Mahátmu Gándhího pridalo ku svojej expozícii kuriózny predmet – zrenovovaný záchod, ktorý používal otec indickej nezávislosti.

Predstaviteľ zátišia Sabarmati v meste Ahmedabad na západe krajiny potvrdil, že toaleta sa nachádza na rovnakom mieste ako všetky ostatné artefakty expozície. “Originál odstránili pred 22 rokmi, pretože sa zdal byť nevhodný pre okolité prostredie,” uviedol Prasad Trivedi, expert na Gándhího pre denník Mumbai Mirror. Gándhí bol známy svojím silným sklonom k hygiene, proces očisty absolvoval niekoľkokrát za deň.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Múzeum Janka Kráľa – september 2003

13. septembra 2003 (sobota)
Múzeum Janka Kráľa – september 2003
* Mária Hrabinská
– autorská výstava Márie Hrabinskej, výstavná sieň múzea
– Námestie osloboditeľov 31
– otvorené: 10.00 – 17.00 hod.
– vstupné: 30,- Sk/dospelá osoba
15,- Sk/dieťa

SNM spúšťa projekt digitalizácie múzejných zbierok

Slovenské múzeá sa chcú priblížiť nielen vedeckej obci, ale i širokej verejnosti. Slovenské národné múzeum v Bratislave preto spúšťa pilotný projekt pod názvom Múzeum 21. storočia, ktorý je zameraný na digitalizáciu múzejných zbierok. “Pred dvadsiatimi rokmi ešte nebola iná možnosť, ako ísť do múzea za konkrétnym človekom a vyžiadať si predmet, ktorý ste chceli bádať,” uviedol vedúci tímu Ján Jurkovič. Podľa neho však v projekte, ktorý sa pilotne overuje na pôde Múzea židovskej kultúry v Bratislave, idú na vyššiu úroveň. “Artefakty môžeme bádať on-line. V praxi to znamená, že záujemca o históriu nebude musieť cestovať za expozíciami a nebude musieť žiadať o vyhľadanie, či zapožičanie reálneho predmetu. Namiesto toho bude mať on-line prístup k jeho digitálnemu zástupcovi a odborným informáciám,” konštatoval s tým, že okrem toho bude možné vytvoriť dvoj- či trojrozmernú kópiu predmetu.