Múzeum v Liptovskom Mikuláši chce obnoviť prvý stoličný a meštiansky dom

Obrázok k článku

Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši má záujem obnoviť fasády svojich dvoch budov – prvého stoličného a meštianskeho domu. Žiadosti o nenávratný finančný príspevok viac ako 12 tisíc eur podalo na ministerstvo kultúry v rámci programu Obnovme si svoj dom, potvrdil pre agentúru SITA riaditeľ múzea Jaroslav Hric.

 

„Výsledkom bude renovácia vonkajších stien, okien a dverí dvoch bezprostredne susediacich sídelných budov mestského múzea. Oba domy sú národné kultúrne pamiatky,“ upozornil. V objektoch sa nachádza rozsiahla hlavná expozícia, vrátane mučiarne s fragmentmi z vypočúvania Juraja Jánošíka. Primátor Ján Blcháč verí, že obnova objektov prispeje k zatraktívneniu vzhľadu centra mesta.

 

Baroková budova prvého stoličného domu patrí medzi najvýraznejšie mikulášske domy. Svoju súčasnú podobu získala prestavbou pôvodne renesančného meštianskeho domu. Stoličným a súdnym zasadnutiam slúžila do roku 1793. Dnes v ňom sídli Múzeum Janka Kráľa. Múzeum je rozpočtovou organizáciou mesta, v tomto roku oslávilo 60. výročie svojho vzniku. Patrí medzi najstaršie kultúrne inštitúcie v Liptovskom Mikuláši a tiež k najväčším mestským múzeám na Slovensku. V súčasnosti má v správe expozície Kapitol z histórie mesta, Mikulášsku mučiareň, Tatrín, Rodný dom Rázusovcov a Synagógu. Podľa radnice najväčší záujem majú turisti práve o Mikulášsku mučiareň. Je venovaná súdnemu procesu zbojníckeho kapitána a ľudového hrdinu Juraja Jánošíka. Za posledných 20 rokov prešlo expozíciami múzea viac ako 440 tisíc milovníkov histórie a kultúry.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Jánošíka súdili v inej budove než sa predpokladalo

Juraja Jánošíka súdili v Pongrácovskej kúrii a nie v dnešnej budove Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši (Hanzelyho dom). Toto presvedčenie vyslovil historik a archivár Ferdinand Uličný z Ploštína. „Radnica sa po konzultácii s Krajským pamiatkovým úradom a viacerými historikmi rozhodla premiestniť pamätnú tabuľu dokumentujúcu miesto súdu Jánošíka z múzea na Pongrácovskú kúriu. Podstatné je, že tabuľa ostáva v našom meste, pretože v Mikuláši Jánošíka skutočne súdili,“ konštatoval primátor Ján Blcháč.