Múzeum v Hamburgu nevystavovalo originály čínskej terakotovej armády

Múzeum etnológie v nemeckom Hamburgu sa rozhodlo zatvoriť expozíciu čínskej terakotovej armády po zistení, že ide o moderné repliky 2200 rokov starých figúr bojovníkov. Zároveň dnes vyvesili oznam, že išlo o kópie. Múzeum považovalo figuríny, dodané v Nemecku sídliacou spoločnosťou, za originálne. Centrum čínskeho umenia a kultúry (CCAC) tiež pripustilo, že bojovníci nie sú originálom. Zmluva ich však zaväzovala zabezpečiť “autentické keramické figúry, zhotovené z pôvodného materiálu”.

Podľa Yolnu Grimma z CCAC to znamená, že ide o keramické figúry v životnej veľkosti a porovnateľné s originálom, zhotovené z ílovitej hliny v starobylom meste Si-an. Múzeum však chce preskúmať právne možnosti konania proti spoločnosti a hovorí o porušení zmluvných záväzkov.

Správcovia čínskej turistickej atrakcie v meste Si-an, ktorí majú na starosti čínsku terakotovú armádu, nevedia nič o požičaní hlinených bojovníkov do Nemecka.
Repliky vo veľkostiach bojovníkov sa predávajú ako suveníry a predstaviteľ provinčného úradu pre otázky kultúry uviedol, že jediná výstava terakotovej armády v Európe bola v súčasnom období v Britskom múzeu v Londýne.

Informovala o tom agentúra DPA.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Počiatky mečov na Slovensku

Výstava prezentuje vývoj meča ako zbrane, ale aj ako symbol moci a práv vládnucich a privilegovaných. Neskôr táto sečná a bodná zbraň patrila k elitnej výzbroji bojovníkov v staroveku ako i k výzbroji družiníkov kniežat v ranom stredoveku.

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.