Múzeum v Budapešti zmení do roku 2010 svoj vzhľad

Múzeum výtvarného umenia v Budapešti zmení do roku 2010 svoj vonkajší vzhľad. Szépművészeti, ktoré považujú za jedno z 50 najlepších múzeí na svete, sa začne rekonštruovať na jar 2009. Rovnako ako pred svetoznámym Louvrom v Paríži, ktorý ročne navštívi osem miliónov návštevníkov, stojí sklenená pyramída, má pred vchodom do budapeštianskeho múzea na Námestí hrdinov stáť veľká sklenená kocka. Tú navrhol architekt Tamás Karácsoni, ktorého myšlienka sa zdala najodvážnejšia zo siedmich predložených nápadov. Kocka má byť len jednou z niekoľkých častí gigantického projektu. “Vchod je určite dôležitý, ale jeho úloha nie je rozhodujúca,” povedal architekt o deväť metrov vysokej kocke zo skla a železa. Návštevníci budú cez ňu klesať do priestorov v podzemí, ktoré bude mať rozlohu 6-tisíc metrov štvorcových, kde nájdu aj reštauráciu, kaviareň a obchody.

“Keď v roku 1906 založili Szépművészeti, neboli tu žiadne výstavy, ktoré by pritiahli stovky tisíc ľudí,” uviedol riaditeľ múzea László Baán. “V súčasnosti umenie už nie sú len maľby na stenách. V moderných múzeách sa stretávajú ľudia, organizujú sa kultúrne a vzdelávacie fóra,” dodal. Projekt bude stáť 15,1 milióna eur. Počas rekonštrukcie zostáva múzeum pre návštevníkov otvorené.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Múzeum Pabla Picassa zatvorili na dva roky

Múzeum Pabla Picassa v Paríži zatvorili od pondeloka 24. augusta 2009 na viac ako dva roky. Dôvodom je modernizácia jednej z najväčších svetových galérií venovaných španielskemu maliarovi. Obnovovacie práce by mali stáť 30 miliónov eur. V predvečer zatvorenia využilo šancu pozrieť si obrazy zdarma viac ako 5 800 ľudí.

Aténske múzeum bude počas LOH otvorené

ATÉNY 23. júna 2004 (SITA/AFP) – Grécke archeologické múzeum, jedna z najväčších turistických atrakcií v Aténach, do zahájenia olympijských hier v auguste sprístupní verejnosti väčšiu časť priestorov, ktoré sa počas uplynulých dvoch rokov podrobili renovácii, oznámil v stredu riaditeľ múzea Nikolaos Kaltsas.