Múzeum slovenskej dediny v nedeľu oprášilo zabudnuté remeslá

Obrázok k článku

Múzeum slovenskej dediny v martinských Jahodníckych hájoch v nedeľu oprášilo zabudnuté remeslá. Na podujatí Dnes tovariš, zajtra majster predviedli svoje majstrovstvo študenti stredných škôl. „Stredoškoláci v úlohe tovarišov zoznámili návštevníkov s tradičnými postupmi a technikami ľudovej výroby prenesenými do súčasných školských osnov. Ukážkami svojich prác sa predstavili študenti zo Školy úžitkového výtvarníctva v Ružomberku, Pedagogickej a sociálnej akadémie Turčianske Teplice a Strednej odbornej školy strojníckej v Kysuckom Novom Meste. Návštevníci mali možnosť získať informácie aj o študijných odboroch a zameraniach prezentovaných škôl,“ povedala Jaroslava Ďurdíková z Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea v Martine.

 

V tvorivých dielňach, ktoré viedli študenti, si návštevníci skanzenu mohli vyskúšať často už zabudnuté textilné techniky, napríklad tkanie na krosnách, na forme či na ráme, tlač na textil ručnými formami, maľbu na textil, zhotovenie drevených hračiek či maňušiek pre bábkové divadlo. „Pripravený bol aj šliapací šijací stroj, na ktorom si mohli ušiť napríklad jednoduché vrecúško. A prichystané boli aj ukážky umeleckého a remeselného spracovania kovov, ostrenie nožov na ručnom kamennom brúse, mokré i suché plstenie ovčej vlny alebo ukážky paličkovania,“ dodala Ďurdíková. Návštevníci skanzenu si mohli vyskúšať aj tanečné kroky v Škole ľudového tanca spolu s detským folklórnym súborom Turiec z Martina. O 13:30 sa v kostole z Rudna konala rímskokatolícka svätá omša.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Martin > Michalský jarmok

V nedeľu 2.októbra sa v Múzeu slovenskej dediny v Martine –Jahodníckych hájoch uskutoční ďalšie z cyklu XV.národopisného roka – tradičný Michalský jarmok. Predstavia sa na ňom viacerí ľudoví remeselníci a výrobcovia najmä z oblasti severozápadného Slovenska s ukážkami tradičných remesiel a výrob.