Múzeum pomenujú po sochárovi a medailérovi Schifferovi

Viliam Schiffer (zamokugrofa.sk)

Múzeum knižnej kultúry v Trnave ponesie meno sochára a medailéra Viliama Schiffera. V múzeu, ktoré je súčasťou Západoslovenského múzea v Trnave, je od roku 2007 umiestnená stála expozícia Schifferovho diela. O premenovaní múzea rozhodli krajskí poslanci. Termín slávnostného aktu zatiaľ podľa hovorcu krajskej samosprávy Patrika Velšica nebol určený.


Sochár a medailér Viliam Schiffer sa narodil 26. augusta 1920 vo Zvončíne pri Trnave. V závere druhej svetovej vojny odišiel do Paríža, kde študoval na École de Beaux Arts. Medzi jeho významné životné obdobia patrí študijný pobyt u sochára svetového mena Ivana Meštroviča. Prelom v Schifferovej tvorbe nastal v závere šesťdesiatych rokov, keď sa dostal do kontaktu s Pierrom Dehayom, ktorý stál v tom čase na čele Parížskej mincovne a spolu s členmi Francúzskeho klubu medailérov rozbiehal hnutie pod názvom Obnova medaily. Schiffer sa začal orientovať na tvorbu medailí. Viaceré z nich sa dočkali vysokého ocenenia odbornej i zberateľskej verejnosti. Medzi najvýznamnejšie Schifferove diela patrí súsošie sv. Cyrila a Metoda, ktoré je umiestnené v rovnomennom inštitúte v Ríme, vitrážna plastika sv.


Benedikta na lýceu v Clevelande či bronzový reliéf Milana Rastislava Štefánika v Paríži.


V roku 1999 venoval Schiffer podstatnú časť svojej tvorby Slovenskej republike. Štát však nedokázal zabezpečiť dôstojnú prezentáciu týchto diel. Malá časť tvorby bola vystavená v priestoroch trnavskej radnice, dôstojnejší priestor dostal umelec v Múzeu knižnej kultúry, ktoré patrí Trnavskému samosprávnemu kraju. Zomrel len pár týždňov pred otvorením stálej expozície z jeho tvorby v roku 2007. Prezident Ivan Gašparovič mu udelil in memoriam Rad Ľudovíta Štúra III. triedy za prínos v oblasti prezentácie slovenskej kultúry v zahraničí.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Ľudovít Pitthordta

¨Maliar a reštaurátor, špecialista predovšetkým na portrétne umenie sa narodil 22. júla 1860
v Pezinku.
¨Absolvoval 3 roky v dielni sochára Adolfa Bochinského vo Viedni…

Skonal majster grafiky Koloman Sokol

13.1.2003, Svetoznámy slovenský grafik a maliar Koloman Sokol zomrel vo veku 100 rokov v nedežu v Tuscone v americkom Štáte Arizona. Profesor Koloman Sokol, akademický maliar, sa narodil 12. decembra 1902 v Liptovskom Mikuláši. Bol kľúčovou osobnosťou slovenskej grafickej tvorby 20. storočia. V roku 1921 bol žiakom na súkromnej škole Eugena Króna v Košiciach a o štyri roky neskôr ho prijali v Prahe na Akadémiu výtvarných umení, kde študoval grafiku u Maxa Švabinského.