Múzeum natrvalo vystaví denníky Anny Frankovej

Amsterdamské múzeum Anny Frankovej natrvalo vystaví jej denníky a ďalšie zápisky pri príležitosti 80. výročia jej narodenia.

Anna Franková sa narodila 12. júna 1929 a zomrela ako pätnásťročná. Nemecké dievčatko židovského pôvodu, ktoré sa počas vojny dlho ukrývalo v Amsterdame a zahynulo v koncentračnom tábore v roku 1944, sa stalo symbolom všetkých židov a židoviek zavraždených počas druhej svetovej vojny.
   Denníky písala v období, keď sa ukrývala pred nacistami. Jej zápisky boli doteraz uschované v holandskom Inštitúte pre vojnovú dokumentáciu a občas sprístupnené na výstavách, ktoré inštitút organizoval.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zomrela Miep Gies, ktorá zachránila denník Anny Frankovej

Miep Gies, ktorá zachránila denník Anny Frankovej pred nacistami, zomrela v pondelok 11. januára 2010 vo veku 100 rokov po krátkej chorobe. Informovala o tom jej oficiálna internetová stránka Bola poslednou žijúcou zo skupiny ľudí pomáhajúcich židovskej rodine Frankovcov ukrývať sa v Amsterdame počas druhej svetovej vojny. Gies sa narodila v roku 1909 vo Viedni, ako jedenásťročná sa presťahovala do Holandska. V roku 1933 začala pracovať pre spoločnosť Opekta Otta Franka. Riskovala vlastnú bezpečnosť a život, keď nosila ukrývajúcej sa rodine jedlo. “Nie som hrdinka,” povedala pri príležitosti oslavy jej 100. narodenín. “Nebolo to niečo, čo by som dopredu plánovala. Jednoducho som chcela urobiť niečo, čo by im pomohlo,” dodala.

Osud známeho nápisu z osvienčimského tábora

Smutne známy nápis nad vstupom do bývalého nacistického koncentračného tábora v Osvienčime “Arbeit macht frei” (Práca oslobodzuje) ukradli v piatok 18. decembra 2009 neznámi páchatelia, informovala miestna polícia. “Tabuľu vzali asi o 6:00. Na pátranie po zlodejoch boli nasadené policajné psy,” uviedla hovorkyňa polície Malgorzata Jurecková pre rozhlasovú stanicu Trojka.

Štrnásť Slovákov získa titul Spravodliví medzi národmi

Štrnásť Slovákov získa tento rok in memoriam titul “Spravodliví medzi národmi”. V stredu 27. januára 2010 sa v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave uskutoční slávnostné odovzdávanie ocenenia “Spravodliví medzi národmi”, ktoré každoročne udeľuje Štát Izrael a Múzeum Jad Vašem v Jeruzaleme. Tento rok si práve v tento deň pripomenieme aj 65. výročie oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime.