Múzeum komunizmu je opäť bližšie k realite

Foto z obalu knihy Radikálny socializmus a komunizmus na Slovensku (1918 - 1989)

Múzeum komunizmu je opäť bližšie k realite. Minister kultúry Daniel Krajcer a vedúci úradu vlády Viktor Nižňanský majú do konca augusta vypracovať zámer na zriadenie tejto inštitúcie. Zaviazala ich k tomu vláda po ústnom návrhu premiérky. Minister Krajcer sa 28. júna 2011 vyjadril, že múzeum by mohlo sídliť pod jednou strechou s múzeom dizajnu v bratislavských Hurbanových kasárňach, ktoré sa menia na Kunsthalle. Premiérka Iveta Radičová v minulosti prezentovala, že by múzeum mohlo sídliť aj v tzv. novej budove Úradu vlády SR, kde teraz pravidelne rokuje kabinet. Radičová ešte pred vznikom múzea chcela vyhlásiť aj zbierku, aby občania posielali, čo majú doma z toho obdobia – rôzne dokumenty, zariadenia, predmety, dobové artefakty a podobne. Plánuje totiž vybaviť múzeum aj pôvodnou literatúrou či filmami. Súčasne navrhuje, aby sa v priestoroch robili prednášky, kde učitelia porozprávajú žiakom o tomto období.
Priestory novej budovy Úradu vlády SR by boli podľa ministra Krajcera vhodné a symbolické. “Súčasťou tejto otázky by malo byť aj priestorové riešenie Ústavu pamäti národa,” vysvetlil Krajcer. Ústav dnes sídli v budove ministerstva dopravy, jeho sídlo by mohlo byť v budúcnosti tiež v budove úradu vlády. “Je to také jednoduché riešenie – dve muchy jednou ranou. Snažíme sa správať efektívne,” dodal Krajcer. V minulosti aj minister kultúry núkal priestory, ktoré sa v jeho rezorte uvoľňujú, ale to ešte netušil, že ich treba pre 80 ľudí. “Bohužiaľ nie sú postačujúce na to, aby v nich sídlil Ústav pamäti národa,” dodal. V zámere, ktorý má jeho rezort pripraviť, sa však primárne neriešia priestorové otázky, ale idea múzea a ako by malo fungovať z hľadiska zbierok. “Predovšetkým to má byť pripomenutie istého obdobia v histórii našej krajiny aj prostredníctvom konkrétnych exponátov,” povedal minister. Vie, že sú tu mnohí, ktorí majú podobné predmety z toho obdobia, takže z hľadiska tvorby zbierky to nebude podľa Krajcera až taký problém. Múzeum bude podľa neho slúžiť aj na didaktické účely. “Pre deti, ktoré sa budú môcť oboznamovať s touto časťou našej histórie, ktorú jednoducho na rozdiel od nás nezažili,” dodal Krajcer.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Reforma verejnoprávnych médií je ich záchranou

Reforma verejnoprávnych médií je podľa ministra kultúry Daniela Krajcera ich záchranou. „Pätnásť rokov sa diskutuje o zmenách verejnoprávnych médií, ale nikdy sa takáto reforma nezačala. My sme našli odvahu i spôsob. Nie je to len reforma, ale aj záchrana. Ak by sme nezačali s reformou, hrozí vážna katastrofa, zánik, alebo privatizácia verejnoprávnych médií. Je to záchrana verejnoprávnych médií na Slovensku,“ vyhlásil Krajcer dnes na tlačovej besede.

MKSR: Krajcer chce na riadiace posty rezortu odborníkov

Minister kultúry Daniel Krajcer urobil výmenu na troch kľúčových pozíciách ministerstva kultúry. Sekciu kultúrneho dedičstva povedie namiesto Pavla Šimuniča Branislav Rezník, šéfa Sekcie umenia a štátneho jazyka Petra Kováča nahradí Janka Motyčková a generálnu riaditeľku Sekcie ekonomiky a projektového riadenia Hildu Gajdošovú vymení Viera Šoltýsová.

Odpovede

  1. Sídlom Múzea komunizmu ešte

    Sídlom Múzea komunizmu ešte nemusí byť Úrad vlády SR

    Či bude verejnosť obdivovať expozíciu o komunizme v súčasnej novej budove Úradu vlády SR, bude jasné koncom septembra

    BRATISLAVA 12. júla (SITA) – Nová budova Úradu vlády SR sa nemusí stať sídlom pripravovaného Múzea komunizmu. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal vedúci Úradu vlády SR Viktor Nižňanský. Spolu s ministrom kultúry Danielom Krajcerom (SaS) má Nižňanský do konca leta vypracovať koncept múzea. “Potom sa budeme rozhodovať, ktorý priestor bude najefektívnejší,” uviedol Nižňanský. Poznamenal, že múzeum nebude slúžiť len na vystavenie artefaktov, ale aj na organizovanie rôznych podujatí či konferencií. Či bude verejnosť obdivovať expozíciu o komunizme v súčasnej novej budove Úradu vlády SR, bude jasné koncom septembra. “Potom ešte musíme riešiť aj niektoré priestory, ktoré my využívame ako kancelárske priestory v súčasnosti,” dodal Nižňanský.

    Minister Krajcer v júni povedal, že múzeum by mohlo sídliť pod jednou strechou s múzeom dizajnu v bratislavských Hurbanových kasárňach, ktoré sa menia na Kunsthalle. Premiérka Iveta Radičová v minulosti prezentovala, že by múzeum mohlo sídliť aj v tzv. novej budove Úradu vlády SR, kde teraz pravidelne rokuje kabinet. Radičová ešte pred vznikom múzea chcela vyhlásiť aj zbierku, aby občania posielali, čo majú doma z toho obdobia – rôzne dokumenty, zariadenia, predmety, dobové artefakty a podobne. Plánuje vybaviť múzeum aj pôvodnou literatúrou či filmami. Súčasne navrhuje, aby sa v priestoroch robili prednášky, kde učitelia porozprávajú žiakom o tomto období.

  2. Múzeum komunizmu a ÚPN by

    Múzeum komunizmu a ÚPN by mali sídliť spolu

    BRATISLAVA 17. júla (SITA) – Premiérka Iveta Radičová zastáva myšlienku, aby plánované múzeum komunizmu a Ústav pamäti národa (ÚPN) sídlili na jednom mieste. “Bolo by naozaj veľmi vhodné a aj účelné, keby múzeum komunizmu a ÚPN boli pod jednou strechou, pretože sú to spojené nádoby,“ povedala tento týždeň premiérka. Preto podľa nej aj posunuli pôvodne plánovaný termín, odkedy by mohlo múzeum fungovať. Teraz sa pokúšajú hľadať priestor, kde by mohli byť obe inštitúcie spolu. Radičová pripomína, že ústav má materiály, produkuje publikácie, vie robiť prednáškové akcie. „Bolo by to živé a naplnilo by to viac obsah myšlienky,“ dodala Radičová. Ústav pamäti národa už dal vláde požiadavku na budovu aj so svojimi predstavami, aká by mala byť.

    Horúcim kandidátom na umiestnenie múzea komunizmu a možno aj ÚPN bola tzv. nová budova Úradu vlády SR, v ktorej bývali pravidelné stredajšie rokovania kabinetu. Vláda si tento týždeň už aj pilotne vyskúšala rokovanie v Zrkadlovej sieni historickej budovy. Vedúci Úradu vlády SR Viktor Nižňanský pripustil, že nová budova sa napokon nemusí stať sídlom múzea. Inštitúcia nemá slúžiť len na vystavenie artefaktov, ale aj na organizovanie rôznych podujatí či konferencií. Spolu s ministrom kultúry Danielom Krajcerom (SaS) má Nižňanský do konca leta vypracovať koncept múzea. “Potom sa budeme rozhodovať, ktorý priestor bude najefektívnejší,” uviedol v utorok Nižňanský. Či bude verejnosť obdivovať expozíciu o komunizme v súčasnej novej budove Úradu vlády SR, bude jasné koncom septembra. “Potom ešte musíme riešiť aj niektoré priestory, ktoré my využívame ako kancelárske priestory v súčasnosti,” dodal Nižňanský. Minister Krajcer v júni pripúšťal, že múzeum by mohlo sídliť pod jednou strechou s múzeom dizajnu v bratislavských Hurbanových kasárňach, ktoré sa menia na Kunsthalle.

    Premiérka pred časom avizovala, že by sa mohla vyhlásiť zbierka, aby aj ľudia mohli posielať artefakty, ktoré by sa stali exponátmi zbierky múzea. Podľa jej slov s tým už aj začali. „Hneď zareagovali a nielen to. Veľká reakcia bola z Košíc, kde majú súkromné osoby obrovskú zbierku, ktoré hovoria, že zase raz musíme čakať na Bratislavu,“ spomenula Radičová. Aj to považuje za výzvu, keďže v Košiciach sú už pripravení otvárať „filiálku“ a ešte nie je pripravená „centrála“.

Comments are closed.