Múzeum hľadá pamiatky po stratených podnikoch

Gleona Liptovský Mikuláš, zdroj: Klub ochrany technických pamiatok

Liptovskomikulášske Múzeum Janka Kráľa hľadá pamiatky po stratených mikulášskych národných podnikoch. Múzeum vyhlasuje pátranie po čomkoľvek, čo súvisí so zaniknutými Kožiarskymi závodmi, Maytexom, Stredoslovenskými konzervárňami a liehovarmi, Linapom, Okresným podnikom priemyslu a služieb Liptov či Komunálnymi službami.
„Liptovský Mikuláš bol v druhej polovici 20. storočia sídlom viacerých priemyselných podnikov. Obdobie po roku 1989 prinieslo sprivatizovanie, transformovanie a neskôr aj likvidáciu niektorých podnikov. Po privatizácii sa väčšina veľkých závodov vytratila a akoby po nich nezostalo ani pamiatky. V našom múzeu sa zachovali len drobné čriepky dokumentujúce ich činnosť. Preto sa obraciame na Mikulášanov s prosbou. Možno práve oni nájdu vo svojich domácnostiach predmety súvisiace s mikulášskym priemyslom a tunajšími službami,“ povedala historička múzea Iveta Blažeková.
Múzeum vyhlasuje pátranie po výrobkoch, ale aj propagačných materiáloch, reklamách, plagátoch, firemných kalendárikoch, fotografiách, novinových článkoch, firemných odznakoch, diplomoch či osobných spomienkach z obdobia rokov 1950 až 1989. Múzeum Janka Kráľa môžu Liptovskomikulášania kontaktovať telefonicky i mailom.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Múzeum Janka Kráľa – september 2003

13. septembra 2003 (sobota)
Múzeum Janka Kráľa – september 2003
* Mária Hrabinská
– autorská výstava Márie Hrabinskej, výstavná sieň múzea
– Námestie osloboditeľov 31
– otvorené: 10.00 – 17.00 hod.
– vstupné: 30,- Sk/dospelá osoba
15,- Sk/dieťa

Liptov: august 2003

22. augusta – 13. októbra 2003
AUTORSKÁ VÝSTAVA MÁRIE HRABINSKEJ – súčasť festivalu Liptovské dni matky(organizuje Múzeum Janka Kráľa)
Liptovský Mikuláš Múzeum Janka Kráľa

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Odpovede

  1. Ked som si precital tuto
    Ked som si precital tuto vyzvu tak ma napadlo, ze by si MUZEA mohli zorganizovat taku akciu, ze “Dobre rano muzeum”. Skoro polstorocia sa odbornici snazia viest muzea k zbieraniu nielen predmetov z gotiky ale aj sucasnosti a tu je vysledok. Hanba nad hanbu, aj ked liptakom treba uznat, ze sa zobudili. Aj ked v hodine dvanastej. Vyzva je to sice pekna ale bude treba pripravit aj eury lebo dnes ani kura… najma ked gazda ma zaujem.

  2. KOLESÁR, M.: ZLATÁ KNIHA
    KOLESÁR, M.: ZLATÁ KNIHA SLOVENSKA Jubilejný sborník, Miloš Kolesár, Bratislava 1929

Comments are closed.