Múzejníci a galeristi oslavujú dňami otvorených dverí

BRATISLAVA 14. mája 2004 (SITA) – Pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí, ktorý si pripomenieme v utorok, otvorí Slovenská národná galéria (SNG) v nedeľu od 10:00 do 22:00 svoje expozície bezplatne. Jej najmenší návštevníci sa môžu tešiť na tvorivú dielňu a animačné programy. Počas Dňa otvorených dverí v SNG si môžete pozrieť výstavu z tvorby Ladislava Mednyánszkeho, ktorú záujemcom o 11:00, 13:00, 16:00, 18:00 a 20:00 predstaví kurátorka Katarína Beňová. Zaujímavé rozprávanie čaká návštevníkov Esterházyho paláca aj v expozíciách venovaných barokovému umeniu a umeniu 19. storočia na Slovensku. SNG okrem spomínaných výstav ponúka napríklad aj prehliadku diel známej českej výtvarníčky Adrieny Šimotovej a vo výstavných sálach Vodných kasárni diela európskeho umenia 16. – 18. storočia.
Medzinárodný sviatok múzeí si v predstihu tento víkend pripomenú aj niektoré pobočky Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave. Populárne Prírodovedné múzeum SNM na Vajanského nábreží otvorí svoje brány bezplatne v sobotu a Historické múzeum SNM na Bratislavskom hrade v nedeľu. Obe múzeá pripravili rad zaujímavých akcií. Napríklad prírodovedci otvoria svoje zbierky a ukážu ako sa zhotovujú kópie skamenelín. Pracovníci Historického múzea zas odhalia niektoré tajomstvá reštaurovania. Hudobné múzeum SNM pripravilo od nedele do utorka sériu troch koncertov v Hudobnej sieni Bratislavského hradu. Nedeľný koncert Collegia Musicum sa začne o 10:30, pondelkový Koncert absolventov čaká milovníkov hudby o 18:00 a utorkové oslavy Medzinárodného dňa múzeí pripomenie na hrade o 17:00 Organový koncert so spevom. Nedeľu vyhradili deťom aj v Archeologickom múzeu SNM na Žižkovej 12 v Podhradí, kde o 11:00 otvoria výstavu detských prác o dávnovekom Slovensku a jeho pamiatkach. Vernisáž vyvrcholí detským sprievodom masiek postáv dávnej histórie. Organizátori sľubujú, že majiteľ najlepšej masky sa môže tešiť na odmenu.
Medzinárodný deň múzeí sa oslavuje každoročne 18. mája od roku 1977, keď ho vyhlásili na moskovskej konferencii Medzinárodnej rady múzeí. Tento deň slúži na celom svete k prezentácii týchto inštitúcií, keď návštevníkov oboznamujú aj s takými činnosťami svojej práce, ktoré pred verejnosťou bežne zostávajú skryté.

(SITA, tm;zd), 0129

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V utorok oslávime Medzinárodný deň múzeí

BRATISLAVA 17. mája 2004 (SITA) – Slovenské múzeá napriek neutešenej situácii – znižovaniu dotácií štátu a prepúšťaniu zamestnancov, oslávia v utorok Medzinárodný deň múzeí. Ako ďalej uviedla pre agentúru SITA Gabriela Podušelová z Muzeologického kabinetu Slovenského národného múzea (SNM), viaceré múzeá a galérie otvoria v utorok, ale aj v priebehu celého tohto týždňa svoje brány bezplatne. Predstavia počas roka pre verejnosť nedostupné zbierky a ponúknu rad ďalších atrakcií, akými sú ukážky reštaurovania, ale aj bezplatné ohodnotenie starožitností, určovanie nerastov, či minerálov. Snahou múzeí a galérií je prilákať čo najviac ľudí a ukázať im svoju prácu. Medzinárodný deň múzeí tak chce ukázať, že múzeum nie je len miestom vzdelávania a poznávania, ale aj miestom oddychu a zábavy pre všetkých ľudí bez ohľadu na vek.

Slovenské národné múzeum ponúka novú vstupenku

Návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave môžu navštíviť na jednu vstupenku sedem múzeí, ktoré pod neho spadajú. Týka sa to Prírodovedného múzea, zrekonštruovanej budovy a expozície Múzea židovskej kultúry na Židovskej ulici, Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi a štyroch budov múzeí na Žižkovej ulici – teda Archeologického múzea, Múzea kultúry karpatských Nemcov, Múzea kultúry Maďarov na Slovensku a Výstavného pavilónu Podhradie.