Múzeá z celého kraja na Námestí SNP v Banskej Bystrici

Do múzeí z celého Banskobystrického kraja mohli 30. mája 2008 záujemcovia zavítať na jednom mieste – na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Tam v prezentačných stánkoch, ale aj rôznymi hrami, dielňami, súťažami či scénkami propagovali svoju činnosť na štvrtom ročníku podujatia Múzeá sú tu pre vás. Tento ročník bol špecifický tým, že bol súčasťou prvého ročníka symbolického otvorenia letnej turistickej sezóny v kraji nazvaného Župné leto. Okrem múzeí sa tak na námestí prezentovalo aj vyše 50 subjektov cestovného ruchu, prezentácie doplnil kultúrny program na pódiu.

Podujatie Múzeá sú tu pre vás organizovalo banskobystrické Stredoslovenské múzeum v spolupráci s Literárnym a hudobným múzeom banskobystrickej Štátnej vedeckej knižnice. Zapojili sa doň Múzeum SNP, Stredoslovenská galéria Banská Bystrica, Pohronské múzeum Nová Baňa, Gemersko-malohontské múzeum Rimavská Sobota, Novohradské múzeum a galéria Lučenec, Horehronské múzeum Brezno, Hradné múzeum Fiľakovo, Múzeum vo Svätom Antone, Hrad Slovenská Ľupča a Hutnícke múzeum Železiarní Podbrezová, Slovenské lyžiarske múzeum Podkonice, Poštové múzeum Slovenskej pošty Banská Bystrica, Slovenské banské múzeum Banská Štiavnica, Múzeum mincí a medailí Národnej banky Slovenska Kremnica a Čiernohorská železnica Čierny Balog. Okrem podujatia na námestí ponúkali všetky múzeá a galérie sídliace v Banskej Bystrici po celý deň bezplatné prehliadky svojich expozícií.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Noc múzeí a galérií

Najvýznamnejšie bratislavské múzeá a galérie Slovenské národné múzeum, Mestské múzeum v Bratislave, Slovenské technické múzeum – Múzeum dopravy, Slovenská národná galéria a Galéria mesta Bratislavy v spolupráci s Miestnym úradom mestskej časti Bratislava – Staré Mesto – pod záštitou starostu mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Ing. Petra Čiernika spolu s partnerom podujatia Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavy pripravili pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí jedinečné podujatie…
Obnova.sk Fotografia

Deň múzeí: Banská Bystrica

ŠVK – Literárne a hudobné múzeum Banská Bystrica, Osvald Zahradník – divadelný a rozhlasový dramatik – spoločenské stretnutie v rámci cyklu Osobnosti, Miesto konania: spoločenská sála ŠVK, Dátum konania: 2.máj 2005 o 16,00 hod. Vstupné: zdarma

Vo Viedni bude Noc múzeí

5. októbra 2004 (SITA) – V sobotu sa v rakúskej metropole uskutoční kultúrne podujatie s názvom “Dlhá noc múzeí”. Ak to návštevníci časovo zvládnu, budú si môcť od večera do jednej hodiny v noci vychutnať nočný pohľad umeleckých zbierok a aktuálnych výstav v 61 múzeách, ku ktorým patrí Historické múzeum, Múzeum Sigmunda Freuda, Leopoldovo múzeum, Židovské múzeum a mnohé ďalšie.