Most SNP je národnou kultúrnou pamiatkou

Obrázok k článku od zora.

Most SNP v hlavnom meste SR Bratislave je od tohto roku národnou kultúrnou pamiatkou. Za pamiatku ho vyhlásil Pamiatkový úrad SR, ktorý zverejňuje rozhodnutie na svojej oficiálnej webovej stránke. Podľa nich je Most SNP architektonicky i konštruktívne „mimoriadne odvážnym dielom, ktoré nemá na Slovensku obdobu.“ Stavbu vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku v čase, keď sa okolo nej v meste stala kauza. Na mieste vstupu do reštaurácie UFO na petržalskej strane Mosta SNP totiž vyrastá nová stavba. Podľa mesta však nespĺňa zámer, ktorý mestu pred dvoma rokmi predložili.

 

Projekt mosta robili v roku 1968 a stavali ho v rokoch 1972 až 1973. Autormi sú architekti Jozef Lacko, Ladislav Kušnír, Ivan Slameň a statik Arpád Tesár. Most SNP bol prvým asymetrickým lanovým mostom tohto typu na Slovensku a druhým na svete. Vďaka svojmu tvaru a rozpätiu oceľovej konštrukcie patrí v Európe medzi ojedinelé inžinierske diela. Pamiatkari tiež pripomínajú, že významné je aj jeho využitie, tvorí dôležitú dopravnú tepnu Bratislavy. Most spája bratislavské metské časti Petržalka a Staré Mesto. Ako ďalej uvádzajú, úrad vychádza zo skutočnosti, že Most SNP je hodnotným architektonickým a technickým dielom 20. storočia a predstavuje princípy moderny. „Jeho výrazná architektonická kvalita je neoddeliteľne spojená s funkciou a konštrukčnými princípmi. Asymetrické, kompozične vyvážené riešenie s nakloneným pylónom vyjadruje odvahu a futurizmus moderny,“ píšu s tým, že elegantné krivky mosta stelesňujú nadčasové výtvarné hodnoty.

 

Primátor hlavného mesta SR Bratislavy vyhlásenie mosta za národnú kultúrnu pamiatku oceňuje. Ako zverejnil na svojom profile na sociálnej sieti, Most SNP je unikát a „po udalostiach posledných týždňov ho teší, že takéto zvýšenie ochrany pomôže túto jedinečnú stavbu chrániť ešte intenzívnejšie ako doteraz“. Nová drevená konštrukcia, ktorú stavia spoločnosť Zemegula ako budúce turisticko-cyklistické centrum, je v súčasnosti na mieste, kde pôvodne boli schody i vstup na vyhliadkovú vežu. Schody tam už nie sú a do reštaurácie sa v súčasnosti turisti dostanú cez dočasný vstup, ktorý na tomto mieste vytvorili. Podľa materiálov, o ktorých rokovali bratislavskí mestskí poslanci v rokoch 2016 a 2017, by pod mostom malo byť turisticko-cyklistické centrum. Priestor pre cyklistov však podľa hlavnej architektky Ingrid Konrad nemá byť súčasťou terasy. Primátor požiadal o okamžité zastavenie prác na stavbe pod mostom. Zastaviť ich majú až dovtedy, kým nebudú známe výsledky štátneho stavebného dozoru. Vlani bratislavský magistrát na moste opravil cestu, v tomto roku chcú opraviť lávky pre chodcov.

 

Most SNP, ktorý sa v minulosti volal aj Nový most, je oceľový, cestný, zavesený most cez Dunaj. Je to jediný most v Bratislave, ktorý nemá žiadny pilier v toku rieky Dunaj. V roku 2001 ho vyhlásili za stavbu storočia na Slovensku v kategórii mostné stavby. Celková dĺžka mosta je 430,8 metra, šírka 21 metrov a výška 95 metrov. Most vznikol v 60-tych rokoch ako súčasť komplexných riešení infraštruktúry v meste, ktoré sa rýchlo rozvíjalo a rástlo. V minulosti nebol len dopravným spojením, ale aj nosičom vodovodu a teplovodu pre nové sídlisko pri Dunaji.

 

foto zdroj: Wikipédia

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články