MK SR prijíma žiadosti o dotácie na obnovu pamiatok

Obrázok k článku

Na modernizáciu a komplexnú rekonštrukciu národných kultúrnych pamiatok prispeje Ministerstvo kultúry (MK) SR. Ministerstvo tak pomôže všetkým ich majiteľom a správcom, čo sa prihlásia a uspejú so svojou žiadosťou o dotáciu v rámci programu Obnovme si svoj dom. Konkrétne sa výzva vzťahuje na podprogram 1.6., ktorý je venovaný obnove národných kultúrnych pamiatok zaradených k 31. júlu 2017 v Zozname národných kultúrnych pamiatok s prioritou ochrany a obnovy. Informuje o tom referát styku s médiami MK SR na webstránke ministerstva http://www.culture.gov.sk. Minimálna výška poskytovanej dotácie je 150-tisíc eur a maximálna výška je 950-tisíc eur. Termín na predkladanie žiadostí je do 16. marca.

 

Zoznam národných kultúrnych pamiatok s prioritou ochrany a obnovy vznikol v spolupráci Pamiatkového úradu Slovenskej republiky, ministerstva kultúry a samosprávnych krajov. Predstavuje najvýznamnejšie nehnuteľné národné kultúrne pamiatky v zastúpení jednotlivých druhov, ktoré vyžadujú prioritnú pozornosť pri obnove vzhľadom na ich význam a stavebno-technický stav. Zoznam je prílohou zverejnenej výzvy a dá sa nájsť na webstránke MK SR v sekcii podpora projektov, dotácie 2018 – .

 

Prijímateľ dotácie je povinný pri použití dotácie dodržať ustanovenia zákona o verejnom obstarávaní, k žiadosti musí priložiť stavebný rozpočet a projektovú dokumentáciu v elektronickej forme. Prijímateľ dotácie nemôže vykonávať hospodársku činnosť v nehnuteľnosti, ktorú chce obnoviť, čo to znamená, že neprenajíma viac ako 20 percent z plochy, alebo 20 percent z celkového času. Prijímateľ dotácie sa zároveň zaviaže sprístupniť pamiatku, ktorú chce obnoviť verejnosti a zabezpečiť jej vhodnú a primeranú prezentáciu.

 

fotto zdroj: TASR

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rezort kultúry už nedáva granty, ale dotácie

Ministerstvo kultúry SR už neposkytuje granty, ale dotácie. Dôvodom je zmena zákona. Ministerstvo to pripomína v súvislosti s tým, že na svojej webstránke http://www.culture.gov.sk zverejnilo výzvy na predkladanie projektov žiadajúcich o podporu. Záujemcovia ich tu nájdu pod titulkom Dotácie 2011. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa ministerstva kultúry Eva Chudinová, na tento rok vyčlenili 16 891 200 eur na podporu projektov v deviatich základných programoch.