MK SR: Kaštieľ Budmerice prenajme OZ Dilema, Litfond podmienky nesplnil

Obrázok k článku

Ministerstvo kultúry našlo nájomcu kaštieľa Budmerice. Kaštieľ, ktorý vyše polstoročie využívali umelci a koncom mája v ňom vypršala nájomná zmluva Literárnemu fondu, prenajme Centrálna servisná organizácia Ministerstva kultúry (MK) SR občianskemu združeniu Dilema reprezentovanému Milanom Resutíkom. Podľa rezortu kultúry tak, “kaštieľ v Budmericiach bude naďalej slúžiť umelcom”, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa MK SR Eva Chudinová.

V poradí druhé osobitné ponukové konanie na prenájom kaštieľa v Budmericiach vyhodnotila Centrálna servisná organizácia MK SR dnes. Do osobitného ponukového konania sa zapojili dvaja záujemcovia, z ktorých jeden – občianske združenie Dilema, reprezentované Milanom Resutíkom – splnilo zákonom stanovené podmienky. Druhý záujemca Literárny fond opätovne podmienky nesplnil, informovala Chudinová. “Občianske združenie Dilema ponúklo nájom za štvorcový meter stavby 18,50 eura na rok a za štvorcový meter pozemku 0,13 eura za rok. V celkovej sume ponuka ročne predstavuje 87 712,95 eura, pričom minimálne nájomné stanovené zo zákona na základe znaleckého posudku bolo ročne 86 744,24 eura,” uviedla ďalej v tlačovej správe hovorkyňa MK SR.

“Minister kultúry Daniel Krajcer má záujem, aby kaštieľ využívala čo najširšia umelecká obec a preto si dnes pozval predstaviteľov oboch subjektov – OZ Dilema a Literárneho fondu a navrhol im spoluprácu tak, aby kaštieľ slúžil na tvorivé pobyty aj pre umelcov, ktorých reprezentuje Literárny fond. Obe strany prezentovali ochotu rokovať o takejto spolupráci.” Ako sa dodáva v tlačovej správe, ministerstvo kultúry podpíše zmluvu s novým nájomcom pravdepodobne k 1. augustu tohto roka. Ministerstvo zároveň chce, aby park pri kaštieli v súlade s dodržiavaním verejného poriadku slúžil celoročne aj verejnosti.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. LITFOND: Ministerstvo kultúry

    LITFOND: Ministerstvo kultúry sa spreneverilo základnému účelu

    BRATISLAVA 21. júna (SITA) – Vyrubením trhovej ceny na prenájom kaštieľa v Budmericiach sa ministerstvo kultúry podľa Literárneho fondu spreneverilo svojmu základnému účelu – vytvárať podmienky pre umeleckú tvorbu. „Kladieme otázku, či je circa 16-tisíc eur ročne pre ministerstvo kultúry naozaj taká veľká záťaž, aby muselo vyrubiť trhové nájomné,“ povedal dnes na tlačovej besede predseda Literárneho fondu Ladislav Serdahély a zdôraznil, že v Európe existuje množstvo zariadení pre umelcov, ktoré sú financované z verejných zdrojov.

    Fond argumentuje, že v rokoch 2006-2010 rezort na opravy kaštieľa vynaložil 246-tisíc eur a fond zaplatil ministerstvu za prenájom kaštieľa 165-tisíc eur. Päťročné náklady na túto kultúrnu pamiatku zo štátnej pokladnice podľa fondu teda boli 81-tisíc eur.

    Literárny fond podľa Serdahélyho už v novembri 2010 listom upozornil na blížiaci sa termín skončenia nájomnej zmluvy a rezort kultúry mal dostatok času, aby podnikol kroky na zachovanie kaštieľa pre tvorcov. Jednou z možností bolo podľa neho zaradenie Literárneho fondu medzi inštitúcie, ktorým môže správca ponúknuť majetok štátu za nižšie než trhové nájomné. Serdahély priznal, že o takýto krok ministra fond nepožiadal. „Nevedeli sme, že také ustanovenie existuje, k tomu sme sa dostali až teraz,“ vysvetlil. Ako dodal podpredseda sekcie pre umelecký preklad Otakar Kořínek, ak by malo ministerstvo o podporu umelcov záujem, mohlo krok zrealizovať bez iniciatívy zvonka.

    Ponukové konanie na prenájom kaštieľa vyhralo občianske združenie Dilema, ktoré s fondom rokuje o možnej spolupráci pri poskytovaní tvorivých pobytov. Podľa Serdahélyho sa bude prípadná spolupráca odvíjať od ceny, ktorú si bude združenie za pobyty žiadať a fond má len dve možnosti – prijať ich alebo nie. „Ako sa oni k tomu postavia, to my nevieme, my sme náchylní na dialóg,“ poznamenal predseda Rady Literárneho fondu herec Dušan Jamrich s dodatkom, že fond v minulom roku podporil takmer tri tisícky umelcov.

    Ukončenie tvorivých pobytov podľa Serdahélyho v žiadnom prípade nehrozí, ani keby sa Literárny fond s Dilemou nedohodol. Fond má totiž k dispozícii ďalšie dve zariadenia, hoci s menšou kapacitou – v Piešťanoch a vo Vysokých Tatrách. Jamrich zdôraznil, že o tom, ako budú využité peniaze, ktoré šli doteraz na chod budmerického kaštieľa, autonómne rozhodnú jednotlivé výbory fondu. „Ale neverím, že niektorý z výborov bude platiť nejakú interhotelovú cenu,“ podotkol.

    O tom, že OZ Dilema sa má stať novým nájomcom budmerického kaštieľa, rozhodlo druhé osobitné ponukové konanie. Občianske združenie Dilema ponúklo ministerstvu kultúry za prenájom ročne 87 712,95 eura, pričom minimálne nájomné stanovené zo zákona na základe znaleckého posudku bolo ročne 86 744,24 eura. Literárny fond, ktorému koncom mája vypršala nájomná zmluva, doteraz platil 33-tisíc eur ročne a rovnakú cenu ponúkol ministerstvu opäť.

    Kaštieľ od roku 1954 využívali umelci, ministerstvo kultúry tvrdí, že OZ Dilema a Literárnemu fondu navrhol spoluprácu tak, aby kaštieľ naďalej slúžil aj na tvorivé pobyty pre umelcov, ktorých reprezentuje Literárny fond. Ministerstvo kultúry podpíše zmluvu s novým nájomcom pravdepodobne k 1. augustu tohto roka, fond by mal priestory opustiť do konca júna. Ministerstvo zároveň chce, aby park pri kaštieli v súlade s dodržiavaním verejného poriadku slúžil celoročne aj verejnosti.

Comments are closed.