Ministra Krajcera teší viac zdrojov pre kultúru

Ilustračné foto (atriumstudio.sk)

Ministerstvo kultúry (MK) SR bude na budúci rok hospodáriť s väčším rozpočtom ako v tomto roku. Celkové zdroje kapitoly sú podľa v stredu večer schváleného návrhu štátneho rozpočtu na rok 2012 a rozpočtu verejnej správy na roky 2012 až 2014 vyše 181,17 mil. eur, čo je oproti schválenému rozpočtu na končiaci sa rok 2011 zvýšenie o 8,36 percenta, teda o cca 14 mil. eur.

“Pri rokovaniach o štátnom rozpočte sa nám podarilo odôvodniť zmysluplné zvýšenie finančných prostriedkov pre rezort kultúry v roku 2012 až o osem percent. Som rád, že po 10 rokoch nečinnosti sa začne rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie, jednej z najvýznamnejších slovenských kultúrnych inštitúcií,“ uvádza sa v stanovisku ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS), o ktorom agentúru SITA informovala hovorkyňa rezortu Eva Chudinová.

Schválený rozpočet umožní podľa Krajcera zvýšiť finančné prostriedky v Dotačnom systéme pre neštátnu kultúru. “Aj v dôsledku tejto zmeny sa nám podarí v spolupráci s rezortom práce a sociálnych vecí realizovať projekt Obnovy hradov, v rámci ktorého je šanca obnovovať viac ako 20 slovenských hradov a nájsť prácu pre viac ako 800 nezamestnaných,“ konštatoval minister. Z dotačného systému sa po novom bude špeciálne podporovať aj tvorba mladých umelcov do 35 rokov. Tiež sa v ňom vytvára nový program na aktivity k 1150. výročiu príchodu Cyrila a Metoda na naše územie. Spolu má ísť na grantový systém MK SR vyše 21 mil. eur, pričom tento rok to bolo takmer 17 mil. eur.

Šéf rezortu kultúry oceňuje, že poslanci parlamentu, “ktorí hlasovali za schválenie rozpočtu, podporili snahu Ministerstva kultúry SR získať viac finančných prostriedkov v prospech kultúry, umenia, v prospech podpory možností rozvoja duchovných hodnôt obyvateľov Slovenska“.

MK SR okrem iného z rozpočtu financuje činnosť 29 rezortných rozpočtových a príspevkových organizácií, ako sú napríklad divadlá, galérie či múzeá. Dáva tiež dotácie, financuje cirkvi a náboženské spoločnosti a čiastočne aj verejnoprávne médiá.  

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Rozpočet MK SR umožní začať

    Rozpočet MK SR umožní začať rekonštrukciu SNG
    K rozhodnutiu zavrieť Premostenie viedol SNG pred vyše desiatimi rokmi havarijný stav. Projekt rekonštrukcie sídla národnej galérie v centre Bratislavy schválila vláda ešte v roku 2002.

    BRATISLAVA 31. decembra (SITA) – Rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie (SNG) dostáva jasnejšie kontúry. Umožniť to má budúcoročný rozpočet Ministerstva kultúry (MK) SR. Napriek pretrvávajúcej kríze sa na budúci rok podarilo zabezpečiť "významný nárast pre kultúru" – vyše osem percent, pre agentúru SITA to povedal minister kultúry Daniel Krajcer, podľa ktorého to umožní začať už spomínanú rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie (SNG). Sídlo národnej galérie v centre hlavného mesta by tak mohlo dostať modernú podobu už o pár rokov, vláda pritom o tom po prvý raz rozhodla pred desaťročím.

         Začiatkom budúceho roka sa tak slávnostne otvorí novozrekonštruované sídlo Slovenskej filharmónie v jednom z najkrajších reprezentatívnych priestorov v Bratislave, v Redute a v tom období by sa mala naštartovať rekonštrukcia hlavnej budovy Slovenskej národnej galérie v centre Bratislavy. Krajcer si myslí, že aj to je dôkazom dobre nastaveného plánu veľkých investícií v rezorte. “Veľké investičné projekty chceme štartovať postupne a ukončovať ich tak, aby nebolo rozostavaných niekoľko a na všetky by nebolo dostatok finančných zdrojov,“ uviedol v rozhovore pre SITA odchádzajúci šéf rezortu kultúry D. Krajcer. SNG sa k téme oficiálne vyjadrí hneď potom, ako minister galérii oficiálne zadá úlohu zaoberať sa rekonštrukciou. "Hneď ako sa tak stane, radi budeme túto tému podrobne komunikovať s médiami," reagovala pre SITA generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

         Budúcoročný rozpočet MK SR prinesie viac zdrojov cez dotačný systém do neštátnej kultúry. “Som rád, že sa podarilo vytvoriť nový program, ktorý slúži na podporu mladých umelcov do 35 rokov. Mysleli sme aj na významné 1 150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na naše územie, kde takisto vzniká nový program," dodal Daniel Krajcer.

         O zatvorení premostenia SNG rozhodla 1. marca 2001 vtedajšia generálna riaditeľka SNG Katarína Bajcurová. Za rozhodnutím zavrieť premostenie stála "snaha ochrániť vystavené diela nielen z nášho majetku, ale aj z cudzích majetkov, ktoré sme na výstavách práve v premostení využívali", konštatovala Bajcurová tento rok v marci pri príležitosti 10. výročia uzavretia Premostenia. O tom, že stav bol naozaj vážny, svedčí aj situácia, na ktorú si z tých čias spomína. "Keď som prišla sprevádzať vtedajšieho prezidenta republiky Michala Kováča a po diele Mikuláša Galandu tiekla voda, vlastnoručne som dielo musela odstrániť. Voda si hľadala stále nové chodníčky, jedna diera sa opravila, vzápätí vznikala druhá, nedala sa tu udržať stabilná klíma a nestabilná klíma je vlastne základný nepriateľ výtvarného umenia," uviedla Bajcurová. Premostenie 3. apríla 2001 odstavili od energie. Stalo sa tak po 24 rokoch od jeho otvorenia v roku 1977. Galéria tak prišla o približne 1 800 m2 výstavnej plochy, v dôsledku čoho musela výrazne modifikovať dramaturgický plán expozícií a výstav, pretože na výstavy zostalo iba 1 200 m2. To znamená tri podlažia Esterházyho paláca zrekonštruované v roku 2005, ktoré pri štandardnej vyťaženosti ponúkajú priestor pre približne sedem výstavných projektov do roka.

         Vláda SR v marci 2002 schválila návrh projektu Rekonštrukcie a modernizácie areálu SNG a program ich financovania na roky 2003 – 2009 ako rezortnej priority kapitoly MK SR. V rokoch 2003 a 2005 sa uskutočnili dve architektonické súťaže, prvá bez výsledku. Víťazný návrh zo súťaže z roku 2005 sa stal podkladom pre vypracovanie stavebného zámeru od autorov Martina Kusého a Pavla Paňáka. Náklady boli v roku 2005 stanovené na vyše miliardy korún vrátane DPH. SNG má k dispozícii všetky stavebné relevantné rozhodnutia, ktoré sú stále právoplatné, ale nič sa nezačalo robiť. V roku 2009 bola modernizácia a dostavba areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave pozastavená pre krízu.

         Súčasné vedenie k 10. výročiu uzatvorenia Premostenia okrem iného poukázalo na to, že prevádzka novostavby Slovenského národného divadla ukázala opodstatnenosť nákladov v kultúre. "V Bratislave je aspoň jeden dôstojný kultúrny komplex, ktorý spĺňa súčasné európske štandardy. Navyše sa nová budova SND celkom prirodzene stala centrom spoločenského a kultúrneho života. To isté nastane v zrekonštruovanom areáli SNG o to viac, že architektonické riešenie tento návrh vťahuje do štruktúry mesta a vo veľkej miere pamätá na neplatiaceho diváka," tvrdí SNG.

Comments are closed.