Ministerstvo kultúry uvažuje, že z Budmeríc spraví svoje účelové zariadenie

FOTO: Archív Jána Tibenského

Jednou z možností využitia kaštieľa v Budmericiach je, že by sa po nevyhnutnej rekonštrukcii mohol stať účelovým zariadením Ministerstva kultúry (MK) SR, pre agentúru SITA to uviedol hovorca MK SR Jozef Bednár. Budmerice by ako účelové zariadenie ministerstva kultúry mohli slúžiť záujemcom na tvorivé pobyty, konferencie a rôzne podujatia. “Momentálne prebieha ekonomická analýza, ktorej cieľom je na jednej strane zistiť vyťaženosť kaštieľa za obdobie, keď ho na pobyty a činnosť spisovateľov využíval Literárny fond a rovnako aj preskúmať, či si ministerstvo môže dovoliť prevádzkovať účelové zariadenie podobného typu,“ uviedol.
Ako ďalej konštatoval pre SITA Bednár, “súčasne navrhujeme ministerstvu financií novelizáciu zákona o správe majetku štátu, ktorá by umožnila prenajímať národné kultúrne pamiatky vo vlastníctve štátu na dlhšie obdobie ako päť rokov – maximálne na dobu 50 rokov, ak sa nájomca zaviaže národnú kultúrnu pamiatku zhodnotiť“. Výška zhodnotenia by pritom podliehala schváleniu ministerstvom kultúry. “Sleduje sa tým nielen ochrana pamiatok a ich súčasné ponechanie vo vlastníctve štátu, ale aj záujem zabezpečiť iné zdroje na ich financovanie. Tento posun by mohol viesť aj k zabezpečeniu takého nájomcu Budmerického kaštieľa, ktorý by bol schopný zachovať aj doterajší účel jeho využitia,“ vysvetlil zámer rezortu kultúry Jozef Bednár. “Na rekonštrukciu kaštieľa v Budmericiach má rezort kultúry vo svojom rozpočte vyčlenených 1,5 mil. eur,“ informoval ďalej Bednár s tým, že v súčasnosti pripravujú projektovú dokumentáciu. Následne vyhlásia verejné obstarávanie na rekonštrukciu kaštieľa. “Tá by sa mala začať zhruba v lete 2013 a trvať by mala asi 1,5 roka,“ dodal.
Národnú kultúrnu pamiatku – kaštieľ v Budmericiach v máji a júni vďaka iniciatíve ministra kultúry Mareka Maďariča dočasne ako náhradnú školu využívalo takmer dvesto detí z Budmeríc a okolia. V škole im totiž prasklo vodovodné potrubie a obec musela nájsť urýchlene náhradné priestory na vyučovanie. Operatívne ich ponúklo MK SR ako vlastník kaštieľa.
Literárny fond sa vlani začiatkom leta musel z kaštieľa po vyše 50 rokoch vysťahovať. Nájomná zmluva mu vypršala 31. mája 2011 a vysťahovať sa musel do konca júna, inak mu hrozilo penále. Literárny fond už v novembri 2010 listom upozornil na blížiaci sa termín skončenia nájomnej zmluvy a rezort kultúry mal dostatok času, aby podnikol kroky na zachovanie kaštieľa pre tvorcov. Jednou z možností bolo podľa fondu aj zaradenie Literárneho fondu medzi inštitúcie, ktorým môže správca ponúknuť majetok štátu za nižšie než trhové nájomné. Nasledovné konkurzy MK SR na nájomcu kaštieľa neboli úspešné.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články