Ministerstvo kultúry prijíma žiadosti o dotácie na budúci rok

Obrázok k článku od zora.

Projekty obnovy pamiatok a kultúrnych aktivít pre osoby so znevýhodnením sa môžu tradične uchádzať o podporu z Ministerstva kultúry (MK) SR. Rezort kultúry vyhlásil dotačné programy na rok 2019. Konkrétne z programu Obnovme si svoj dom môžu záujemcovia žiadať o príspevok na obnovu kultúrnych pamiatok a z dotačného programu Kultúra znevýhodnených skupín ministerstvo podporí kultúrne projekty osôb so zdravotným alebo iným druhom znevýhodnenia. Predložené projekty budú posudzovať odborné komisie, ktorých členov menuje ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Agentúru SITA o tom v tlačovej správe informovala Ružena Moravčíková z kancelárie ministerky kultúry.

 

Žiadatelia, ktorí v rámci programu Obnovme si svoj dom splnia stanovené kritériá, môžu na rok 2019 získať dotáciu na obnovu kultúrnych pamiatok, ale aj na aktivity v oblasti kultúrnej politiky, edičnej činnosti aj v oblasti ochrany pamiatkového fondu. Výzva je zameraná tiež na modernizáciu historických parkov a architektonických areálov v zlom technickom stave. Jej súčasťou je aj podprogram osobitne venovaný Národnému cintorínu v Martine. Žiadosti v programe Obnovme si svoj dom možno MK SR doručiť do 31. decembra tohto roka.

 

Rezort kultúry tiež prijíma žiadosti v programe Kultúra znevýhodnených skupín. Ten sa špecializuje na kultúrne aktivity osôb, ktoré trpia nejakým druhom zdravotného postihnutia alebo ide o iným spôsobom znevýhodnené skupiny obyvateľstva. Podpora sa člení do štyroch podprogramov. Uspieť môžu žiadosti na podporu podujatí, vydávanie novín, časopisov alebo inej tlače. Ministerstvo bude posudzovať aj aktivity určené pre neformálne vzdelávanie občanov so zdravotným postihnutím. Žiadosti o dotácie v programe Kultúra znevýhodnených skupín je potrebné ministerstvu dodať najneskôr do 30. novembra tohto roka.

 

Tento rok podporilo Ministerstvo kultúry SR projekty v celkovej hodnote takmer 10,5 milióna eur. Najviac peňazí z dotácií smerovalo do programu Obnovme si svoj dom, v ktorom schválili 577 žiadostí za vyše 8,5 milióna eur. Podporu získala medzi iným obnova hradu Modrý Kameň, konzervácia a čiastočná obnova hradu Šariš, ale aj pokračujúca renovácia Národného cintorína v Martine. K úspešným žiadateľom patrili i projekty na stabilizáciu hradu Čabraď, záchranu hradov Divín alebo Muráň či ďalšia etapa obnovy Šášovského hradu. Podrobné informácie o všetkých dotačných programoch možno nájsť na webstránke MK SR na adrese: .

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rezort kultúry už nedáva granty, ale dotácie

Ministerstvo kultúry SR už neposkytuje granty, ale dotácie. Dôvodom je zmena zákona. Ministerstvo to pripomína v súvislosti s tým, že na svojej webstránke http://www.culture.gov.sk zverejnilo výzvy na predkladanie projektov žiadajúcich o podporu. Záujemcovia ich tu nájdu pod titulkom Dotácie 2011. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa ministerstva kultúry Eva Chudinová, na tento rok vyčlenili 16 891 200 eur na podporu projektov v deviatich základných programoch.