Milióny za fotografie

Svetové stretnutie zberateľov umeleckej fotografie sa konalo v rámci výstavy Parížska fotografia (Paris Photo), v parížskom Louvre. Nikdy doteraz nebolo ponúknutých na predaj toľko snímok z 19. storočia až po súčasnosť. Popri výstave sa pre zberateľov v Paríži uskutoční aj šesť aukcií. Aukcie sa zároveň uskutočnia aj v najrenomovanejších aukčných sieňach – Christie´s, Sotheby´s a Phillips v New Yorku. Tieto siene sú bohaté okrem predmetov súčasného umenia aj na súčasnú fotografiu. Veľa sa v Paríži na výstave a aukciách bude hovoriť o – peniazoch. Ceny sa výrazne zvýšili – za niektoré snímky sa blížia k miliónu frankov – najmä vďaka záujmu o nové postupy pri vzniku fotografie. Zvýšenie cien za fotografie je v súčasnosti predmetom diskusií o podmienkach konzervovania snímok a teda ich neistej “dĺžke života”, alebo “trvanlivosti”.


  Zdroj: Nový deň 24/11/2001

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Alfons Mucha – Knihy

Alfons Mucha – Paříž 1900: Pavilon Bosny a Hercegoviny na světové výstavě
Milan Hlavačka, Jana Orlíková, Petr Štembera
Bežná cena: 1339.00 Sk
vydavateľ: Obecní dům
počet strán: 100
väzba: Mäkká väzba
formát: A4

Zberatelia

Výstava Zberatelia je výber zo súkromných zbierok členov Spoločnosti zberateľov umenia pôsobiacej na pôde Klubu priateľov SNG. Štrnásť zberateľov predstaví takmer 150 obrazov a sôch zo svojich privátnych kolekcií.

Auguste Renoir – Maliar

Auguste Renoir (1841 – 1919) patril ku zakladateľom impresionizmu. Jeho obrazy vynikajú využitím svetla. Narodil sa v Limoges, mladosť strávil v Paríži. Hoci pochádzal z nemajetnej rodiny, jeho rodičia ho s láskou podporovali v rozvoji jeho výtvarného nadania. Renoir patril k maliarom, ktorí sa dočkali slávy ešte počas svojho života. Mal bohatú klientelu, ktorá si jeho obrazy objednávala vďaka úspešnej výstave v Paríži, kde predstavil obraz zobrazujúci pani Charpentierovú s deťmi. Veľa cestoval a po celý život neúnavne maľoval.

4. Trienále ExLibris Bratislava 2004

Medzinárodná súťažná prehliadka exlibris Bratislava 2004 je ďalším článkom reťaze snaženia tvorcov-výtvarníkov, tlačiarov-ralizátorov ako aj zberateľov týchto malých foriem grafického umenia. Toto, napriek umeleckej hodnote a záujmu nadšencov-zberateľov, stále zostáva na pokraji pozornosti nielen širšej verejnosti ale najmä odbornej umelecko- historickej obce. Preto len možno poďakovať Galérii mesta Bratislavy, ktorá už po štvrtý raz poskytuje príležitosť uskutočniť podujatie, ktoré vstúpilo do povedomia zahraničných zberateľských spoločností, teda nielen jednotlivcov.